Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Eμβόλιο Pfizer: «Πιθανότατα θα χρειαστεί και 3η δόση σε 12 μήνες»



Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer , Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε πρόσφατα ότι πιθανότατα θα χρειαστεί και 3η δόση του εμβολίου COVID της εταιρείας 12 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό. Ένα από τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τα σημερινά εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι η διάρκεια της προστασίας που προσφέρουν. Το ερώτημα είναι αν ο εμβολιασμός COVID θα εξελιχθεί, όπως της γρίπης και θα γίνει ετήσιος.

Παρόλο που ακόμα δεν έχουμε δεδομένα για να καταλήξουμε σε σίγουρο συμπέρασμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer , Albert Bourla, δήλωσε πρόσφατα ότι πίστευε πως οι άνθρωποι «πιθανότατα» θα χρειάζονται μία αναμνηστική δόση εμβολίου εντός 12 μηνών από τον πλήρη εμβολιασμό. Είναι πιθανό, είπε επίσης, ότι θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο.

Ο Μπουρλά σημείωσε ότι το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech παρείχε στο κοινό «εξαιρετικά, εξαιρετικά υψηλή προστασία» από τη μόλυνση. Και ενώ αυτό είναι «πολύ καλά νέα», είπε ότι «η προστασία του εμβολίου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου».

Ο Μπούρλα είπε ότι η ανάπτυξη και τα ποσοστά μετάλλαξης του SARS-CoV-2 είναι μοιάζουν περισσότερο με αυτά του ιού της γρίπης παρά με τον ιό της πολιομυελίτιδας. Το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας απαιτεί συνήθως δύο έως τέσσερις δόσεις, αλλά παρέχει δια βίου προστασία.

 «Νομίζω ότι θα υπάρξει ανάγκη, βάσει αυτών των δεδομένων, για επανεμβολιασμούς», δήλωσε ο Μπουρλά. «Πρέπει να δούμε πόσο συχνά θα πρέπει να το κάνουμε αυτό. Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι πιθανότατα θα υπάρχει ανάγκη για μια τρίτη δόση κάπου μεταξύ έξι και 12 μηνών [μετά τον αρχικό εμβολιασμό] και από εκεί, θα υπάρχει ένας ετήσιος επανεμβολιασμός. Αλλά όλα αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν », είπε, σημειώνοντας ότι «οι μεταλλάξεις θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο».

Τι ξέρουμε σήμερα για τη διάρκεια προστασίας του εμβολίου της Pfizer

Πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από την Pfizer και την BioNTech επιβεβαίωσαν ότι η προστασία έναντι του COVID-19 παραμένει υψηλή για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της παρακολούθησης των δοκιμών Φάσης III. Ειδικότερα, στις 2 Απριλίου ανέφεραν ότι το εμβόλιο τους ήταν 91,3% αποτελεσματικό κατά της νόσου, από επτά ημέρες έως και έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Ήταν επίσης 100% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσου.

Στις 7 Απριλίου, η Moderna δημοσίευσε παρόμοια δεδομένα , υποδεικνύοντας ότι το εμβόλιο mRNA τους, παρόμοιο στην τεχνολογία με αυτό που χρησιμοποίησε η Pfizer-BioNTech, προσφέρει επίσης προστασία έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Τα δεδομένα είναι μόλις έξι μηνών, οπότε απαιτείται περισσότερη έρευνα - και χρόνος - για να κατανοήσουμε πλήρως πόσο διαρκεί η προστασία.

 ΠΗΓΗ: Biospace