Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 -

Έλληνες επιστήμονες βρήκαν φάρμακο για τον κορωνοιό, πήρε έγκριση από τον ΕΜΑ, αλλά το υπουργείο υγείας δεν το χορηγεί ..Αν και από τις 16 Δεκεμβρίου του 2021 ένα ακόμη  αντιικό  φάρμακο το  Anakirna  έχει  αδειοδοτηθεί  από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για την αντιμετώπιση του  κορωνοιού, εν τούτοις, η χορήγηση του από τα Ελληνικά νοσοκομεία καθυστερεί αδικαιολόγητα... 

 Η αδιαφορία των υπευθύνων καθίσταται εξοργιστική, αν σκεφθεί κανείς πως πρόκειται για μια αμιγώς Ελληνική προσπάθεια, καθώς ο συντονισμός, ο σχεδιασμός, η διεξαγωγή των ερευνών και οι συνομιλίες με τον ΕΜΑ, έγιναν από Έλληνες επιστήμονες, με επικεφαλής τον  Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελο  Γιαμαρέλλο.   

Της Ελένης Γεννητσεφτσή

Εντυπωσιακά Αποτελέσματα
Αυτό που πέτυχε η ελληνική ομάδα των επιστημόνων είναι να επανατοποθετήσει το συγκεκριμένο φάρμακο,  το οποίο υπάρχει στα φαρμακεία και στα νοσοκομεία, εδώ και είκοσι χρόνια, σε ένα άλλο θεραπευτικό πεδίο, που είναι η πνευμονία από COVID-19.   
Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε Ελλάδα, Ιταλία και Ολλανδία ήταν θεαματικά, καθώς,  βελτιώνει κατά 64% την κατάσταση των ασθενών με πνευμονία, αποτρέποντας τη διασωλήνωση τους και την εισαγωγή σε ΜΕΘ, ενώ μειώνει κατά 50% τους θανάτους.   

Πότε χορηγείται το φάρμακο 
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γιαμαρέλλο,κάθε ασθενής που προσέρχεται στο νοσοκομείο,θα πρέπει να υποβάλλεται σε μία απλή εξέταση αίματος, η οποία πληροφορεί τους γιατρούς, αν κινδυνεύει ή όχι να διασωληνωθεί. Αν η εξέταση είναι θετική, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η χορήγηση του φαρμάκου.     

Η άποψη του Καθηγητή  Γιαμαρέλλου
Το  Briefingnews.gr  επικοινώνησε με τον κ  Γιαμαρέλλο σε μια προσπάθεια να μάθουμε περισσότερα για το όλο θέμα: 

Σε ερώτηση μας σχετικά με τους λόγους που κατά τη γνώμη του το φάρμακο δεν χορηγείται ευρέως, σε ασθενείς με  κορωνοιό  στη χώρα μας, το απέδωσε σε γραφειοκρατικούς λόγους, εντός των Ελληνικών νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικά μας ανέφερε, ότι ο ίδιος έπραξε το καθήκον του ως επιστήμονας και από εδώ και πέρα, είναι ευθύνη του υπουργείου και των διοικητών των νοσοκομείων να δώσουν εντολή για την χορήγηση του, ώστε να σωθούν ζωές. 
Ο κ  Γιαμαρέλλος  σημείωσε πως μέχρι στιγμής υπάρχουν τρία φάρμακα, αδειοδοτημένα,τα οποία όμως, έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά το κάθε ένα και  χορηγούνται σε διαφορετικά στάδια της ασθένειας.

Για παράδειγμα, τα  μονοκλωνικά  αντισώματα, χορηγούνται στο πρώτο στάδιο της  νόσησης, όταν ο ασθενής δεν έχει μπει στο νοσοκομείο, ενώ το  anakirna,  ενδείκνυται για ασθενείς που έχουν εμφανίσει πνευμονία, σε αρχικό στάδιο και νοσηλεύονται.   

Σε ερώτηση μας για το εαν το κόστος του φαρμάκου είναι απαγορευτικό για την χορήγηση του, ο κ  Γιαμαρέλλος  απάντησε, ότι είναι πολύ πιο φθηνό, σε σχέση με τα άλλα φάρμακα που χορηγούνται κατά της  covid-19.  Ενδεικτικά ανέφερε, ότι το σύνολο της θεραπείας με το συγκεκριμένο φάρμακο, φθάνει μόλις τα 200 ευρώ, όταν τα άλλα φάρμακα ξεπερνούν τα 1000 ευρώ. 

“Σιγή Ασυρμάτου” από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας

Αν και το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να είχε  ξεκινήσει, αμέσως μετά την έγκριση από τον ΕΜΑ, την διαδικασία  συνταγογράφησης  του φαρμάκου για  ενδονοσοκομειακή  χρήση, ότι δηλαδή έκανε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, και για τα  μονοκλωνικά  αντισώματα, δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα. 
 Την ίδια στιγμή καταφεύγει σε αμφιβόλου αποτελέσματος και υψηλού ρίσκου λύσεις, όπως είναι η εισαγωγή του φαρμάκου της Mercκ μολνοπιραβίρη. Ένα φάρμακο για το οποίο υπάρχουν μεγάλες επιφυλάξεις από την επιστημονική κοινότητα για το πόσο ασφαλές είναι.  Χαρακτηρηστική  είναι η περίπτωση της Γαλλίας, η οποία μόλις πριν λίγες ημέρες ακύρωσε την παραγγελία της για το συγκεκριμένο χάπι με τον  υπουργό Υγείας της χώρας,  Ολιβιέ  Βεράν, να δηλώνει  στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV ότι η χώρα του προέβη σε αυτή την  ενέργεια “επειδή οι τελευταίες μελέτες δεν ήταν καλές, καθώς υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες.." Στην Ελλάδα η συνταγογράφηση του φαρμάκου, ξεκίνησε από χθές Παρασκευή 14 Ιανουαρίου και η χορήγηση του γίνεται μόνο με την συγκατάθεση του ασθενούς, καθώς δεν έχει πάρει επίσιμη άδεια..

Μήπως τελικά αυτό που όλοι μας συζητάμε  κατ' ιδίαν, ότι πίσω από την πανδημία διακυβεύονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα από συγκεκριμένες πολυεθνικές, που έχουν πάρει εργολαβία το θέμα της αντιμετώπισης του  κορωνοιού,  έχει τελικά βάση; 

Το Υπουργείο Υγείας, ως  καθ’ύλην  αρμόδιο, θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις για  τα κριτήρια επιλογής των φαρμάκων, που χορηγούνται από το δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά την υγεία, αλλά και την τσέπη των πολιτών αυτής της χώρας..