Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Διόρθωση» ΠΟΥ: Θα αναπτυχθούν αντισώματα που θα παράσχουν κάποιου βαθμού ανοσία



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε διευκρινιστική ενημέρωση για τα λεγόμενα «διαβατήρια ανοσίας» που μπορούν να δοθούν σε ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από την Covid-19, στη βάση της λογικής πως είναι προστατευμένοι από νέα μόλυνση.

Χθες, ο ΠΟΥ προκάλεσε αναστάτωση και αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, μετά την ανακοίνωση πως «δεν υπάρχει προσώρας καμία απόδειξη πως άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 και έχουν αντισώματα, είναι προστατευμένοι από νέα μόλυνση».  

«Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει έχουν αντισώματα έναντι του ιού.

»Όμως, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα τους.

»Ως τις 24 Απριλίου, καμία μελέτη δεν έχει αξιολογήσει αν η παρουσία αντισωμάτων στον κορωνοϊό παρέχει ανοσία σε επακούλουθη μόλυνση από αυτό τον ιό», επισήμαινε ο ΠΟΥ.  

Παρότι τα διαθέσιμα στοιχεία ακόμη βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, πολλοί επιστήμονες – μεταξύ των οποίων και ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας – αντέδρασαν στην προειδοποίηση του ΠΟΥ, θεωρώντας πως ισχύει μάλλον το αντίθετο και πως ο διεθνής οργανισμός θα ήταν πιο ακριβές να είχε χρησιμοποιήσει τη φράση «ανεπαρκή, προς το παρόν, στοιχεία» αντί για «καμία απόδειξη».  

Το Σάββατο βράδυ, το διεθνές σώμα με έδρα τη Γενεύη επαναδιατύπωσε τις προειδοποιήσεις:

«Νωρίτερα, αναρτήσαμε τη νέα επιστημονική ενημέρωση τού ΠΟΥ για τα «διαβατήρια ανοσίας».

Το thread προκάλεσε αναστάτωση και θα θέλαμε να διευκρινίσουμε: Περιμένουμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι πουν έχουν προσβληθεί με Covid-19, θα αναπτύξουν αντισώματα που θα τους παράσχουν κάποιου βαθμού προστασία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Tweet. 

«Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι ο βαθμός της προστασίας ή ο χρόνος διάρκειάς της.

»Εργαζόμαστε με τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για την καλύτερη κατανόηση της ανταπόκρισης του ανθρώπινου σώματος στη μόλυνση της Covid-19.

»Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν έρευνες που να απαντούν στα σημαντικά αυτά ερωτήματα» προσθέτει ο ΠΟΥ.  

Χθες, μάλιστα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο κ. Τσιόδρας μίλησε για την οικοδόμηση σταδιακής ανοσίας στο γενικό πληθυσμό και εξέφρασε τη διαφωνία του με τον ΠΟΥ, αναφερόμενος «στις δύο διφορούμενες απόψεις που ακούγονται επί του θέματος, μία από τον τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία λέει ότι δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι τα αντισώματα που αναπτύσσεις σε προστατεύουν.

»Εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την τοποθέτηση. Και μία δεύτερη τοποθέτηση, η οποία ακούγεται από επιστημονικές ομάδες εγνωσμένου κύρους, ότι με βάση την εμπειρία που έχουμε από τους κορωνοϊούς, θα υπάρχει προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο. Με αυτή την τοποθέτηση συντάσσομαι και εγώ».