Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Δίαιτα: 6 τρόποι για να χάσεις βάρος χωρίς να πεινάς διαρκώς



Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αδυνατίσει κανείς; Όλο και περισσότερες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το «κλειδί» για την απώλεια βάρους βρίσκεται στο κάψιμο των θερμίδων μέσω της καθημερινής άσκησης και γενικά της φυσικής δραστηριότητας, αλλά και της πρόσληψης ποιοτικών θερμίδων.

Οι ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές σας τροφοδοτούν με την ενέργεια που χρειάζεστε, ενώ παράλληλα βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης και τη μείωση της πείνας.
 

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την παχυσαρκία αποκαλούν αυτή την προσέγγιση «υψηλής ενεργειακής ροής». Για να κάψει κανείς πολλές θερμίδες, πρέπει να προσλαμβάνει ένα αντίστοιχο αριθμό ποιοτικών θερμίδων.

Δείτε έξι τρόπους για να ενισχύσετε τη «ροή ενέργειας» και να χάσετε βάρος.

Ολόκληρες τροφές

Οι ολόκληρες τροφές, δηλαδή όσες δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν όγκο στο στομάχι σας και να σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου και σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος. Τα τρόφιμα που έχουν πολλές φυτικές ίνες περιέχουν επίσης προβιοτικά, τα καλά βακτήρια που ωφελούν την υγεία του εντέρου σας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον τρία φλιτζάνια λαχανικά και τρία φρούτα καθημερινά.

Καλά βακτήρια

Μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 έδειξε ότι ορισμένα βακτήρια σχετίζονται με την παχυσαρκία, καθώς επηρεάζουν την ποσότητα της ενέργειας που προέρχεται από τα τρόφιμα και στέλνουν σήματα που παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό. Ένα συγκεκριμένο βακτήριο, που ονομάζεται bifidobacteria, βοηθά στην απώλεια βάρους και μειώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η αύξηση των δεικτών φλεγμονής. Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον μία μερίδα τροφών πλούσιων σε καλά βακτήρια όπως κεφίρ, γιαούρτι και τυρί καθημερινά.

Τροφές που καίνε θερμίδες

Μελέτες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη, μια ένωση που βρίσκεται στις καυτερές πιπεριές, μπορεί να συμβάλλει στην καύση θερμίδων, να μειώσει την όρεξη και να ενισχύσει τον έλεγχο του βάρους. Προσθέστε στα φαγητά καυτερή πιπεριά, πιπέρι ή σκόνη τσίλι. Το πράσινο τσάι επίσης, το οποίο είναι πλούσιο σε κατεχίνες βοηθά στην καύση θερμίδων και μειώνει τα επίπεδα της πείνας.

Μειώστε τις μερίδες

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Cornell έδειξε ότι το 92% των ανθρώπων αδειάζει το πιάτο του. Αυτό βέβαια δεν είναι κακό όταν κάποιος τρώει σαλάτα, δεν ισχύει όμως το ίδιο όταν πρόκειται για μπισκότα, παγωτό, τσιπς κλπ. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείτε κάθε διατροφική απόλαυση, μπορείτε όμως να ξεγελάσετε την επιθυμία σας για κάτι παχυντικό, καταναλώνοντας μικρότερη ποσότητα. Σερβίρετε τα πατατάκια σε ένα μικρό μπολ αντί να τα φάτε από τη σακούλα και χρησιμοποιείτε μικρά πιάτα για τις μερίδες.

Αλλάξτε πρόγραμμα προπόνησης

Συνεχίστε το τρέξιμο αλλά εμπλουτίστε την προπόνησή σας με νέες ασκήσεις. Έτσι θα χρησιμοποιείτε λιγότερο τους ήδη γυμνασμένους μυς και θα «χτίσετε» νέους, γεγονός που θα σας βοηθήσει στην καύση λίπους.

Βρείτε νέες δραστηριότητες

Η άσκηση δεν είναι ο μόνος τρόπος για να κάψετε θερμίδες. Καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η ορθοστασία και οι δουλειές του σπιτιού βοηθούν στο κάψιμο θερμίδων. Αν κάνετε καθιστική εργασία προσπαθήστε να σηκώνεστε ανά 30 λεπτά. Μπορείτε να παρακολουθείτε τηλεόραση όρθια καθώς διπλώνετε τα ρούχα ή να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ.