Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αυτισμός: Τι μπορεί να τον προβλέψει από τη βρεφική ηλικία



Οι βιοδείκτες είναι βιολογικά μόρια, που βρίσκονται μεταξύ άλλων στα κύτταρα. Υποδεικνύουν μια φυσιολογική ή παθολογική διαδικασία, μια κατάσταση ή μια νόσο, έχοντας τη δυνατότητα να κάνουν πρόγνωση για μια ασθένεια

Ένας τέτοιος βιολογικός δείκτης βρέθηκε σε βρέφη και φαίνεται να προβλέπει τον αυτισμό, σε μια μικρή μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Η μελέτη 33 ατόμων έδειξε ότι ο εν λόγω βιοδείκτης, μια ορμόνη που ονομάζεται βασοπρεσίνη, υπήρχε σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κατά τη βρεφική ηλικία στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των μωρών που αργότερα διαγνώστηκαν με αυτισμό. Ένα μέρος της εν λόγω ορμόνης απελευθερώνεται στον εγκέφαλο και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική συμπεριφορά του ατόμου. Προφανώς, η έλλειψή της παίζει ρόλο. Συγκεκριμένα, 7 από τα 9 βρέφη που εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα του βιοδείκτη αυτού εμφάνισαν αυτισμό στη ζωή τους, ενώ τα άλλα δύο σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής.

Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες, επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς και περιορισμένα ενδιαφέροντα. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να έχει διαρκή οφέλη για τα παιδιά που έχουν προσβληθεί. Εδώ έγκειται και η αξία της εν λόγω έρευνας. Καθώς, αν και ο αυτισμός μπορεί να διαγνωστεί από συμπτώματα συμπεριφοράς σε ηλικία περίπου 2 ετών, οι ελλείψεις ειδικών στον αυτισμό καθυστερούν συχνά τη διάγνωση μέχρι την ηλικία των 4 ετών ή και αργότερα, κάνοντας έτσι πολλά παιδιά να χάσουν τα οφέλη της πρώιμης θεραπείας.