Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να παίρνετε τα φάρμακα για την πίεση



Η χρονοφαρμακολογία ή χρονοθεραπεία εξετάζει την επίδραση ενός φαρμάκου όταν λαμβάνεται συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Η διαφορετική επίδραση στα φάρμακα οφείλεται στο 24ωρο βιολογικό μας ρολόι (ή κιρκαδικούς ρυθμούς) του σώματος, εξηγούν οι ειδικοί. 

Ποια ώρα είναι καλύτερη για να πάρετε τα φάρμακα για την πίεση;

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως εάν παίρνετε τα φάρμακα για την πίεση πριν τον ύπνο, θα μπορούσαν να σας προστατεύουν περισσότερο από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Η ενδιαφέρουσα αυτή μελέτη με τίτλο "Bedtime hypertension treatment improves cardiovascular risk reduction: the Hygia Chronotherapy Trial”, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση European Heart Journal. 

Η μελέτη

Πρόκειται για μεγάλου μεγέθους μελέτη η οποία αποδεικνύει τη θετική επίδραση των αντιϋπερτασικών φαρμάκων το βράδυ. Πρόκειται για ισπανική μελέτη σε πάνω από 19.000 άτομα, άντρες και γυναίκες, που βρίσκονται σε θεραπεία κατά της υπέρτασης. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 60,5 έτη. Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και μία από αυτές λάμβανε το χάπι το πρωί ενώ η άλλη πριν τον ύπνο. 

Οι ειδικοί παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για μια περίοδο περίπου 6 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως εκείνοι που έπαιρναν τα φάρμακά τους πριν κοιμηθούν είχαν μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχει μια φυσική πτώση στην πίεση κατά τον ύπνο. Ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό παραμένει εάν η αρτηριακή πίεση δεν πέσει αλλά παραμείνει υψηλή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν το αντιϋπερταστικό φάρμακο ληφθεί πριν τον ύπνο, σημειώνουν οι ερευνητές, η πίεση παραμένει ελεγχόμενη κατά τη διάρκεια της νύχτας και μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. 

Η μελέτη αυτή έδειξε πως οι συμμετέχοντες που έπαιρναν το φάρμακο για την πίεση πριν τον ύπνο είχαν χαμηλότερο μέσο όρο αρτηριακής πίεσης μέσα στη μέρα αλλά και τη νύχτα συγκριτικά με την ομάδα που το έπαιρνε την ημέρα. 

Η ερευνητική ομάδα έλαβε επίσης υπόψη άλλους παράγοντες που οδηγούν σε καρδιαγγειακά συμβάντα και υπέρταση, όπως την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, το ιατρικό ιστορικό κ.λπ. προτού καταλήξει στα πιθανά πλεονεκτήματα της λήψης του αντιυπερτασικού φαρμάκου το βράδυ. Τα αποτελέσματά τους αποκάλυψαν πως υπήρχε κατά 56% χαμηλός τος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, 49% χαμηλότερος κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο και 44% χαμηλότερος κίνδυνος για καρδιακή προσβολή, συγκριτικά με την ομάδα που λάμβανε το χάπι το πρωί. 

Την επόμενη φορά που θα πάτε στον γιατρό σας αξίζει να το συζητήσετε!