Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Αλλεργία ή λοίμωξη από κορωνοϊο; Πώς θα το καταλάβουμε



Επειδή η άνοιξη είναι προ των ‘’πυλών’’, ήδη οι αλλεργικοί ασθενείς εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα τους: Η αλλεργική ρινίτιδα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, το αλλεργικό άσθμα και τα αλλεργικά εξανθήματα κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους, επιβαρύνοντας την ποιότητα ζωής των αλλεργικών ασθενών.

Η αλλεργική ρινίτιδα με το μπούκωμα, την καταρροή και το φτέρνισμα προκαλούν συνήθως διαταραχή στην καθημερινότητα του ασθενούς λόγω κακής ποιότητας ύπνου και γενικότερα αλλαγή στις δραστηριότητές του.

Τις περισσότερες φορές συγχρόνως με την αλλεργική ρινίτιδα παρουσιάζονται αλλεργικά συμπτώματα από τους οφθαλμούς όπως δακρύρροια, ερύθημα και κνησμός {ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ}.

Το αλλεργικό βρογχικό άσθμα που αναφερόμαστε σε μια φλεγμονή των πνευμόνων είναι τις περισσότερες φορές ως επακόλουθο της αλλεργικής ρινίτιδας.

Τα κύρια συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος που είναι βήχας, δύσπνοια, βράσιμο στο στήθος και συριγμός που παρουσιάζουν έξαρση την άνοιξη, δημιουργούν ιδιαίτερα συμπτώματα στον αλλεργικό ασθενή και τον προειδοποιούν:

1) Σωστή πρόληψη
2) Συστηματική τήρηση της θεραπείας
3) Φαρμακευτική αγωγή
4) Ανοσοθεραπεία (ΕΜΒΟΛΙΑ)

Όπως γνωρίζουμε, τα κύρια αλλεργιογόνα της άνοιξης στον Ελλαδικό χώρο είναι η γύρη των αγρωστωδών (ΓΡΑΣΙΔΙΑ), το περδικάκι και η γύρη της ελιάς.

Το ερώτημα που προκύπτει στις ημέρες μας, είναι πώς ένας ασθενής θα ξεχωρίσει τα συμπτώματά του αν, είναι αλλεργία ή λοίμωξη από τον ΚΟΡΟΝΟΪΟ.

Στην περίπτωση της λοίμωξης, εκτός από τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να είναι κοινά όπως:

φτέρνισμα, μπούκωμα, βήχας και καταρροή το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει πυρετός, κεφαλαλγία, κόπωση και μερικές φορές ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από ΚΟΡΟΝΟΙΟ μπορούν να εμφανιστούν 2 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό.