Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αισθάνεστε κουρασμένοι; Πώς θα καταλάβετε αν είναι σύμπτωμα COVID-19



Το άγχος της καθημερινότητας έχει ενταθεί πλέον από την έξαρση της πανδημίας. Ο κορoνοϊός έχει επηρεάσει την σκέψη μας. Πολλοί, αμέσως μόλις αισθάνονται ένα σύμπτωμα ανησυχούν ότι έχουν COVID-19.

Η κόπωση είναι ένα από τα πιο βασικά συμπτώματα της COVID-19. Αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι διαφόρων άλλων κοινών ασθενειών, οι οποίες απαιτούν ιατρική βοήθεια. Για να ηρεμήσετε το μυαλό σας και να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε εάν ήρθε η ώρα να κάνετε ένα τεστ COVID-19, οι γιατροί λένε ότι υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε.

Κοιμάστε περισσότερες ώρες, αλλά η κόπωση δεν μειώνεται
Πριν αποφασίσετε εάν η κόπωση σας είναι σύμπτωμα COVID-19, θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε εάν είναι αληθινή κόπωση, ή απλά υπνηλία. «Εάν η κούραση σας οφείλεται σε υπνηλία, τότε το να κοιμηθείτε θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα», λέει ο οικογενειακός γιατρός δρ. Abisola Olulade. «Τα άτομα που έχουν κόπωση συχνά δεν θα αισθάνονται καλύτερα ακόμα και μετά τον ύπνο». Εάν για μερικές συνεχόμενες νύχτες κάνετε καλό και βαθύ ύπνο, αλλά αυτό δεν μειώσει την κόπωση που νιώθετε, ίσως είναι καιρός να κάνετε ένα τεστ για COVID-19.

Η κόπωση εκδηλώθηκε ξαφνικά
Αν νιώθετε ότι ολοένα και περισσότερο -σταδιακά δηλαδή- νιώθετε κουρασμένοι, πιθανότατα δεν έχετε COVID-19. «Οι περισσότερες αιτίες κόπωσης που δεν σχετίζονται με τον κορoνοϊό συμβαίνουν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου -που σημαίνει εβδομάδες έως μήνες εξέλιξης- και όχι ξαφνικά», λέει ο δρ. Olulade. «Συνήθως, με την COVID-19, η κόπωση έρχεται ξαφνικά». Επομένως, εάν έχετε νιώσει υπερβολική κόπωση ξαφνικά, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Έχετε άλλα κοινά συμπτώματα COVID-19
Χωρίς την εκδήλωση άλλων συμπτωμάτων κορoνοϊού, είναι απίθανο η κόπωσή σας να σχετίζεται με αυτόν. “Είναι ασυνήθιστο να έχεις κόπωση ως απομονωμένο σύμπτωμα της COVID-19, αν και σίγουρα δεν είναι αδύνατο”, λέει ο δρ. Olulade.

Ο ωτορινολαρυγγολόγος δρ. Gan Eng Cern προσθέτει, ότι «η κόπωσή σας θα προκαλέσει ανησυχία εάν συνοδεύεται με άλλα βασικά συμπτώματα όπως βήχα, αγευσία, ανοσμία και δύσπνοια«.

Κάνατε πρόσφατα κάποιο ταξίδι, ή βρεθήκατε με πολλούς ανθρώπους
Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα η κόπωσή σας να είναι σύμπτωμα COVID-19 «εάν έχετε πρόσφατα ταξιδέψει με άλλους ανθρώπους ή έχετε ταξιδέψει σε κάποιο μέρος που ο κορονοϊός παρουσιάζει έξαρση», εξηγεί ο δρ. Gan. Σκεφτείτε ποιους έχετε δει και πού έχετε πάει πρόσφατα, για να αξιολογήσετε την πιθανότητα να σας έχει προσβάλλει ο κορoνοϊός

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση
Ακόμα κι αν η κόπωσή σας δεν είναι σύμπτωμα COVID-19, θα μπορούσε να σχετίζεται με άλλη ασθένεια που πρέπει να ελέγξετε. «Εάν ροχαλίζετε, ή εάν ξυπνάτε συχνά μέσα στη νύχτα, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να έχετε άπνοια ύπνου. Και εάν αισθάνεστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε αυτό επίσης πιθανότατα σχετίζεται με την υπνική άπνοια», λέει ο δρ. Olulade. «Επίσης εάν, ως γυναίκα, έχετε βαριά περίοδο, τότε η κόπωσή σας μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου και όχι στην COVID-19. Επίσης, εάν έχετε χαμηλά επίπεδα στους δείκτες του θυρεοειδούς, τότε η κόπωσή σας θα μπορούσε να οφείλεται σε αυτό».

Ο δρ. Olulade επισημαίνει επίσης ότι «ορισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν χρόνια κόπωση». Πριν μιλήσετε με τον γιατρό σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να κατανοήσετε καλά το πώς αισθάνεστε, ώστε να σας βοηθήσει και εκείνος καλύτερα να μάθετε τι μπορεί να σας συμβαίνει.