Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

«Βάπτισμα πυρός» για το Android N: Developer Preview για τη νέα έκδοση του λειτουργικού



Στην ανακοίνωση ενός Developer Preview για την νέα έκδοση του λειτουργικού της, Android N, προχώρησε ηGoogle, κυκλοφορώντας νωρίτερα φέτος από ό,τι είθισται το preview, απευθυνόμενη στους developers.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με αυτόν τον τρόπο υπάρχει περισσότερος χρόνος για την αξιοποίηση του feedback από τους developers, ενώ θα είναι δυνατή και η παροχή της τελικής έκδοσης στους κατασκευαστές το καλοκαίρι, νωρίτερα από ποτέ.

Κάποια από τα χαρακτηριστικά τα οποία υποδεικνύει η Google έχουν ως εξής:

 

Multi-window: Το android: resizableActivity είναι διαθέσιμο για εφαρμογές για Android N και παραπέρα, επιτρέποντας split screen modes σε τηλέφωνα και tablets. Επίσης, είναι δυνατός ο προσδιορισμός ελάχιστων επιτρεπόμενων διαστάσεων, για να μην μπορεί ο χρήστης να το παρακάνει με τη σμίκρυνση. Επίσης, είναι δυνατή η μετάβαση σε picture-in-picture mode σε συσκευές όπως τηλεοράσεις, και, όπως υποστηρίζεται, είναι ένα καλό χαρακτηριστικό για συσκευές που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για προβολή βίντεο.

Direct reply notifications: Το Remote Input Notification API, που είχε αρχικά προστεθεί για το Android Wear, λειτουργεί και στο Ν για τηλέφωνα και tablets. Επιτρέπει στους χρήστες να απαντούν γρήγορα σε ενημερώσεις εισερχομένων ενημερώσεων.

Bundled notifications: Το Notification.Builder.setGroup() επιτρέπει την ομαδοποίηση ενημερώσεων από την ίδια εφαρμογή- για παράδειγμα, μηνυμάτων από κάθε εφαρμογή messaging, τα οποία θα τακτοποιούνται μαζί, και θα μπορούν να επεκταθούν/ διαχωριστούν σε μεμονωμένες ενημερώσεις χρησιμοποιώντας μια απλή κίνηση με τα δύο δάχτυλα ή μέσω του νέου κουμπιού expansion.

Efficiench (αποδοτικότητα): Το Doze είχε εμφανιστεί στο Marshmallow για εξοικονόμηση ενέργειας όταν η συσκευή είναι στατική. Στο Ν, το Doze εξοικονομεί μπαταρία όποτε κλείνει η οθόνη. Επίσης, συνεχίζεται η δουλειά στο Project Svelte, μια προσπάθεια μείωσης των αναγκών μνήμης του Android, έτσι ώστε να μπορεί να «τρέχει» σε ένα μεγαλύτερο εύρος συσκευών.

Improved Java 8 Language support: Η Java 8 καταφθάνει στο Android, με πολλά νέα γλωσσικά χαρακτηριστικά, όπως το λάμδα κ.α., για εκδόσεις του Android μέχρι και το Gingerbread.

Το Ν Developer Preview περιλαμβάνει ένα αναβαθμισμένο Software Development Kit. Όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για preview και απευθύνεται μόνο σε developers και όχι σε καταναλωτές, ωστόσο οι αναβαθμίσεις θα είναι συχνές, και όσο πλησιάζει η ημερομηνία της κυκλοφορίας θα καλούνται και καταναλωτές να κάνουν δοκιμές.