Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

To Twitter στα χέρια του Έλον Μασκ – Η επόμενη ημέρα



Σαν βόμβα έσκασε το βράδυ της Δευτέρας, η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Twitter να αποδεχθεί τελικά την προσφορά εξαγοράς ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον δισεκατομμυριούχο διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla , Έλον Μασκ , αν και οι πληροφορίες ότι μελετά την πρόταση θετικά, παρά τις αρχικές αντιδράσεις είχαν διαρρεύσει από νωρίς την Κυριακή.

Εκτός από αυτό βέβαια, λίγα έχουν γίνει γνωστά για το τι σχεδιάζει να κάνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, ο Μασκ πληρώνει 54,20 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά για το Twitter. Η ανακοίνωση τερμάτισε ένα «επιχειρηματικό έπος» -όπως το χαρακτήρισαν κύκλοι της Wall Street- που ξεκίνησε όταν ο Μάσκ προσέφερε να αγοράσει την εταιρεία σε αυτή την τιμή, την οποία ονόμασε «καλύτερη και τελευταία προσφορά».

Στη ανακοίνωση της Δευτέρας, το Twitter ανέφερε ότι ο Μασκ παρέχει περίπου 21 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει εξασφαλίσει 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους και «χρηματοδότηση δανείου περιθωρίου», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν όροι χρηματοδότησης για το κλείσιμο της συναλλαγής».

Και κατόπιν αυτού, ο Μασκ αναλαμβάνει τα ηνία της εταιρείας.

Και μέχρι στιγμής μόνο αυτό είναι ξεκάθαρο καθώς πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Χρήστες, εργαζόμενοι, επενδυτές και πολιτικοί περιμένουν με ανυπομονησία να ακούσουν περισσότερα τις επόμενες ημέρες για μια σειρά θεμάτων, τα οποία αναλύει το CNBC.

Ποιος θα ηγηθεί της εταιρείας;

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που αντιμετωπίζει το Twitter είναι ποιον θα διορίσει ο Μασκ ως νέο CEO.

Ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος Parag Agrawal ηγήθηκε της εταιρείας για μόλις πέντε μήνες μετά τη διάδοχη του συνιδρυτή Jack Dorsey. Ο Agrawal αναγκάστηκε γρήγορα να αντιμετωπίσει έναν επιθετικό Musk, ο οποίος απέκτησε περίπου το 9% της μετοχής και συμφώνησε για λίγο να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο.

Στη συνέχεια, ο Μασκ ακύρωσε αυτή τη συμφωνία και επέλεξε αντ ’αυτού να κυνηγά ολόκληρη την εταιρεία, ενώ ο Agrawal προειδοποίησε για «περισπασμούς μπροστά».

«Το Twitter έχει έναν σκοπό και συνάφεια που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Agrawal στο μοναδικό του σχόλιο στη δήλωση της εταιρείας. «Βαθιά περήφανοι για τις ομάδες μας και εμπνευσμένοι από τη δουλειά που δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική».

Ποιος θα είναι στο διοικητικό συμβούλιο;

Το διοικητικό συμβούλιο, με επικεφαλής τον συν-CEO της Salesforce , Bret Taylor, υιοθέτησε ένα «δηλητηριώδες χάπι» για να προσπαθήσει να αποτρέψει μια πιθανή εχθρική εξαγορά από τον Musk. Αυτό έγινε αφότου ο Μασκ αρνήθηκε τη συμφωνία του να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο.

Ο Μασκ έχει την ευκαιρία να καθαρίσει το δ.σ. πλάκα και ο κατάλογος των πιθανών υποψηφίων που θα τον βοηθήσουν στο ταξίδι είναι μακρύς. Αυτός και ο Ντόρσεϊ έχουν εμφανιστεί κολλητοί τον τελευταίο καιρό. Θα μπορούσε να επιλέξει να ενώσει τις δυνάμεις του με τον συνάδελφό του δισεκατομμυριούχο;

Πόσο έλεγχο θα ασκήσει ο Μασκ;

Το Twitter ανέφερε ότι η εταιρεία εξαγοράζεται από «μια οντότητα που ανήκει εξ ολοκλήρου στον Έλον Μασκ». Αυτό δεν λέει τίποτα για το πόσο έλεγχο θα ασκήσει ο μεγα-δισεκατομμυριούχος.

Ο Μασκ είναι σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και της SpaceX, η οποία στην ιδιωτική αγορά αποτιμάται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει επίσης τις start-ups του Neuralink και The Boring Company.

Θα ακολουθήσει την προσέγγιση του Τζεφ Μπέζος με την Washington Post και θα επιτρέψει σε μια ανεξάρτητη ομάδα διαχείρισης να διευθύνει τις επιχειρήσεις; Ή θα είναι πρακτικός ιδιοκτήτης;

Η απάντηση θα βοηθήσει πολύ στο να γνωρίζουμε τι να περιμένουμε από την εποπτεία περιεχομένου και εάν τα πολλά άτομα υψηλού προφίλ που έχουν απομακρυνθεί από τον ιστότοπο θα επιστρέψουν σύντομα.

Πώς θα μοιάζει το Twitter;

Ο Μασκ προσπάθησε να συγκεντρώσει απόψεις για τα χαρακτηριστικά του Twitter, ζητώντας από τους 83 και πλέον εκατομμύρια ακολούθους του να εξετάσουν αν θέλουν ορισμένες αλλαγές όπως ένα κουμπί επεξεργασίας. Θα πάρει αποφάσεις με βάση αυτό που θέλουν οι οπαδοί του;

Δείτε τι είπε στην ανακοίνωση:

«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας. Θέλω επίσης να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ, βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες, κάνοντας τους αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξήσω την εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των ανθρώπων. Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες — ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να το ξεκλειδώσω.»

Τι εννοεί ο Μασκ με τον όρο ελευθερία του λόγου; Σε ένα tweet τη Δευτέρα, έγραψε: «Ελπίζω ότι ακόμη και οι χειρότεροι επικριτές μου θα παραμείνουν στο Twitter, γιατί αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου».

Θα αφήσει όλους να μείνουν; Η μετριοπάθεια περιεχομένου είναι σημαντική για να αποτρέψει ένα κοινωνικό δίκτυο να γίνει «χωματερή σκουπιδιών».

Επιστρέφει ο Τραμπ;

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκλείστηκε από το Twitter πέρυσι για παραβίαση των κανόνων του – μια κίνηση που προκάλεσε οργή από τον Τραμπ και πολλούς συντηρητικούς πολιτικούς. Ο Μασκ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν του αρέσει αυτό που θεωρεί ως πολιτικές λογοκρισίας της εταιρείας. Θα επιστρέψει λοιπόν ο Τραμπ; Θα φύγουν οι χρήστες ως αποτέλεσμα; Θα βοηθήσει το open source ο αλγόριθμος να καταλάβουμε ποιος έρχεται, ποιος πηγαίνει και γιατί;

Ο Τραμπ είπε στο CNBC τη Δευτέρα ότι δεν θα επέστρεφε στο Twitter ακόμα κι αν ο Μασκ αντέστρεφε την απαγόρευση του πρώην προέδρου, λέγοντας ότι θα είναι στη δική του υπηρεσία, Truth Social, «μέσα σε μια εβδομάδα».

«Κάναμε πολλά για το Twitter όταν ήμουν στον Λευκό Οίκο». είπε ο Τραμπ. «Απογοητεύτηκα από τον τρόπο που με αντιμετώπισε το Twitter. Δεν θα επιστρέψω στο Twitter.”

Τι θα γίνει με το εργατικό δυναμικό;

Καθιστώντας την εταιρεία ιδιωτική, ο Μασκ πρέπει να βρει μια εντελώς νέα δομή για τις αμοιβές των εργαζομένων. Οι υπάρχουσες επιχορηγήσεις και ανταμοιβές μετοχών δεν έχουν πλέον νόημα. Θα αντικατασταθούν με ίδια κεφάλαια στη νέα έκδοση του Twitter, δίνοντας στους υπαλλήλους δυνατότητες ανοδικής πορείας εάν η εταιρεία βγει στο χρηματιστήριο για δεύτερη φορά;

Ο κλάδος της τεχνολογίας αντιμετωπίζει μια αυστηρότερη και άκρως ανταγωνιστική αγορά ταλέντων. Οι εργοδότες βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση από ποτέ να διατηρήσουν αυτό που έχουν. Υπό αυτές τις συνθήκες, γιατί οι εργαζόμενοι θα έμεναν στο Twitter και γιατί θα πήγαιναν εκεί από κάπου αλλού;

Και ποιον κρατάει ο Μασκ; Εάν καταργήσει τις πρακτικές εποπτείας περιεχομένου, πολλοί υπάλληλοι ξαφνικά κρίνονται άσχετοι. Γίνεται ο στρατός του Μασκ το εργατικό δυναμικό του Twitter;

Τι γίνεται με τους επενδυτές της Tesla;

Εάν στοιχηματίζετε στην Tesla με 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, είναι πιθανό να στοιχηματίσετε στον Μασκ να συνεχίσει να κάνει τα μαγικά του. Έχει ήδη πολλούς περισπασμούς. Είναι αυτό το πιο πρόσφατο πολύ μεγάλο για να το απογοητεύσουν ορισμένοι επενδυτές; Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν ελαφρά τη Δευτέρα και σημείωσαν πτώση 2,3% από την προσφορά του Μασκ στις 14 Απριλίου. Όμως ο Nasdaq Composite έχει υποχωρήσει περαιτέρω.