Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Θέση στο top -10 καινοτομίας της NASA κέρδισε η Nanobionic



H ελληνική εταιρεία Nanobionic επελέγη από τη NASA ως μία από τις 10 πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο μέσω της συνεργατικής πρωτοβουλίας NASA iTech II και διεκδικεί μια θέση στους τρεις φιναλίστ του διαγωνισμού, που θα αποτελούν παγκόσμιους ηγέτες της τεχνολογίας.

Ανεξάρτητα με το αν θα βρεθούν στην τελική τριάδα ή όχι, οι Έλληνες επιχειρηματίες της Nanobionic USA, αδελφοί Ψιψίκα, θεωρούνται νικητές. Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση για την Ελλάδα, σε συνέχεια μάλιστα της δυσφήμησης που προκάλεσε η πρόσφατη υπόθεση της ερευνήτριας Ελένης Αντωνιάδου - της οποίας η σχέση με τη NASA αμφισβητείται, αφού όμως προηγουμένως είχε γίνει... πρότυπο.   

 

Το επίσημο site της NASA ήταν που μετέδωσε την είδηση για τη Nanobionic, η οποία εγκαινίασε τη δραστηριότητά της στον τομέα των υφασμάτων υψηλής τεχνολογίας το 2011, ως μια καινοτόμα startup και πλέον έχει εξελιχθεί σε πολυεθνική. Μέσω παραχώρησης αδειών εκμετάλλευσης της τεχνολογίας και των πατεντών που έχει αναπτύξει (licensing) η Nanobionic έχει διεισδύσει δυναμικά στην αγορά των ΗΠΑ, καθώς και σε άλλες χώρες, όπως: Καναδάς, ευρωπαϊκές χώρες, Τουρκία, Ρωσία, Κίνα, Αυστραλία και Χονγκ Κονγκ - και σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, από υποδήματα και καθίσματα αυτοκινήτου μέχρι προϊόντα ύπνου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με εταιρεία στον κλάδο οικιακού εξοπλισμού, που της δίνει τη δυνατότητα να εισάγει την τεχνολογία της σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων ύπνου, που θα διατίθενται με το σήμα «powered by Nanobionic Technology» ενώ πολλά ακόμη project είναι σε φάση υλοποίησης. Τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά από πολλή προσπάθεια οι αδελφοί Ψιψίκα κατάφεραν να πιστοποιήσουν την τεχνολογία τους ως FDA General Wellness Product & Medical Device (ιατροτεχνολογικό προϊόν), γεγονός που αναβαθμίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό σήμα. 

«Διαστημική» καινοτομία 

Στον διαγωνισμό της NASA η Νanobionic βρέθηκε χάρη σε ένα ύφασμα που έχει σχεδιάσει για να βελτιώνει την αντοχή και τη μυϊκή δύναμη, καθώς και να μειώνει την κόπωση. Μέσω της ενέργειας από τη θερμότητα του σώματος η τεχνολογία αυτού του υφάσματος μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος στα δάχτυλα αλλά και την ποιότητα του ύπνου, μια καινοτομία που φαίνεται να αντιμετωπίζει υπάρχοντα προβλήματα και προκλήσεις για τους αστροναύτες στις αποστολές της NASA.

Αυτή είναι και η κατηγορία X-factor του διαγωνισμού NASA iTech στην οποία διαγωνίζεται η Nanobionic. Αφορά τεχνολογίες που μπορεί φαινομενικά να μην ταιριάζουν στις άλλες τέσσερις θεματικές του διαγωνισμού -αποθήκευση ενέργειας, αποδοτική κατανάλωση ενέργειας, ιατρικές ανακαλύψεις και ακτινοπροστασία-, αλλά θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την εξερεύνηση του Διαστήματος.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που βρέθηκαν στη short list των 10 εταιρειών που πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους 7-8 Οκτωβρίου στο iTech forum της NASA στο Las Cruces του Νέου Μεξικού.

Οι εταιρείες που μπήκαν στη δεκάδα της πρωτοβουλίας NASA iTech II (με αλφαβητική σειρά)

  • Alertgy - Μελβούρνη, Φλόριντα
  • Everix Inc. - Ορλάντο, Φλόριντα
  • H-Trap One LLC - Λας Κρούσες, Νέο Μεξικό
  • HE3DA USA Inc. - Ρίνο, Νεβάδα
  • MyelinS - Μόναχο, Γερμανία
  • Nanobionic USA Inc. - Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη
  • OXOS Medical Inc. - Ατλάντα, Τζόρτζια
  • PolyMaterials App LLC - Τάμπα, Φλόριντα
  • Space Industries Pty Ltd. - Ρίβερβεϊλ, Αυστραλία
  • SurgePower Materials Inc. - Σαν Μάρκος, Τέξας
Πηγή κειμένου: 

naftemporiki