Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στο “μικροσκόπιο” της Ε.Ε. η εξαγορά της Shazam από την Apple



Διεξοδική έρευνα προκειμένου να εξετάσει την προτεινόμενη εξαγορά της Shazam από την Apple, βάσει του κανονισμού της Ε.Ε. για τις συγκεντρώσεις, ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή ξεκινά την έρευνα της, θέλοντας να διαπιστώσει εάν η εξαγορά θα μπορούσε να μειώσει τις επιλογές των χρηστών υπηρεσιών online μουσικής. Να σημειωθεί ότι η σχετική πρόταση εξαγοράς στην Επιτροπή στις 14 Μαρτίου 2018 και πλέον, η Επιτροπή έχει 90 εργάσιμες ημέρες, έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2018, για να λάβει απόφαση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει διεξοδική έρευνα σχετικά με την προτεινόμενη από την Apple εξαγορά της Shazam“Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ακούνε τη μουσική έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν υπηρεσίες streaming μουσικής. Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτοί οι καταναλωτές δεν θα έχουν λιγότερες επιλογές ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης συγχώνευσης”, ανέφερε σχετικά η αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού, κυρία Margrethe Vestager.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής (σ.σ. η οποία, πάντως, διευκρινίζει ότι η έναρξη διεξοδικής έρευνας δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας) η προτεινόμενη συναλλαγή για την εξαγορά της Shazam από την Apple, αφορά δύο σημαντικούς και γνωστούς παίκτες στη βιομηχανία της ψηφιακής μουσικής, που δραστηριοποιούνται κυρίως σε συμπληρωματικούς επιχειρηματικούς τομείς. Ειδικότερα, η Apple προσφέρει την υπηρεσία streaming μουσικής “Apple Music”, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών streaming μουσικής στην Ευρώπη. Η Shazam, από την πλευρά της, προσφέρει τη γνωστή εφαρμογή αναγνώρισης μουσικής για κινητές συσκευές στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) και σε όλο τον κόσμο. Στην προκαταρκτική της έρευνα, η Επιτροπή έθεσε διάφορα ζητήματα σχετικά με το συνδυασμό της ισχυρής θέσης της Shazam στην αγορά στην αγορά εφαρμογών αναγνώρισης μουσικής και της θέσης της Apple στην αγορά υπηρεσιών ροής μουσικής.

Το σκεπτικό
Σε αυτό το στάδιο, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της ότι, μετά την εξαγορά της Shazam, η Apple θα αποκτούσε πρόσβαση σε εμπορικά ευαίσθητα δεδομένα σχετικά με τους πελάτες των ανταγωνιστών της για την παροχή υπηρεσιών streaming μουσικής. “Η πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα θα μπορούσε να επιτρέψει στην Apple να στοχεύσει άμεσα τους πελάτες των ανταγωνιστών της και να τους ενθαρρύνει να μεταβούν στην υπηρεσία Apple Music. Ως αποτέλεσμα, οι ανταγωνιστικές υπηρεσίες streaming μουσικής θα μπορούσαν να βρεθούν σε μειονεκτική θέση”, αναφέρει η Επιτροπή.

Θυμίζουμε ότι στις 6 Φεβρουαρίου 2018, η Επιτροπή δέχθηκε αίτημα της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Ισλανδίας, της Ιταλίας, της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας να αξιολογήσει την εξαγορά της Shazam από την Apple βάσει του κανονισμού της Ε.Ε. για τις συγκεντρώσεις. Η Επιτροπή έχει καθήκον να αξιολογεί τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών που υπερβαίνει ορισμένα όρια και να αποτρέπει τις συγκεντρώσεις που θα παρεμπόδιζαν σημαντικά τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό στον ΕΟΧ ή σε σημαντικό τμήμα του.

Πηγή κειμένου: 

sepe.gr