Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Προσωπικό, ηλεκτρικό αεροσκάφος Ι.Χ από την Tetra Aviation



H ιαπωνική Tetra Aviation κέρδισε βραβείο χρηματοδότησης πέρυσι στον διαγωνισμό GoFly και πλέον παρουσιάζει το πρώτο της εμπορικό προϊόν: Ένα προσωπικό ηλεκτρικό αεροσκάφος κάθετης απο/προσγείωσης (eVTOL) με 33 στροφεία που ελπίζει να αρχίσει να διαθέτει σε αγοραστές μέσα στο 2022.

Όπως γράφει το New Atlas, το Mk5 είναι ένα ελαφρύ μονοθέσιο αεροσκάφος που έχει τα στροφεία του κατανεμημένα σε μακρά, λεπτά φτερά μπροστά και πίσω από μια μικρή καμπίνα, με ένα στροφείο από πίσω για πτήση cruise. Είναι φτιαγμένο κυρίως από αλουμίνιο και ίνες άνθρακα και το πρωτότυπο παρουσιάστηκε στην OshKosh φέτος. Το αεροσκάφος αυτό έχει ήδη πετάξει και έχει πλάτος 8.62 μέτρα, μήκος 6,15 μέτρα και ύψος 2,51 μέτρα.

 
TETRA AVIATION CORP.
teTra's eVTOL start to sale 2022, first to show, now reserve!
 

Με μπαταρία των 13,5 kWh, έχει βάρος 488 κιλά άδειο και μέγιστο ύψος απογείωσης 567 κιλά- αφήνοντας έτσι περιθώριο για έναν πιλότο μέχρι 79 κιλών.

Πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά αναμένεται να ανεβούν προς τα πάνω στην έκδοση παραγωγής, που αναμένεται να μπορεί να μεταφέρει έναν πιλότο 91 κιλών, πετώντας σε ταχύτητες cruise μέχρι και 160 χλμ/ ώρα, σε εμβέλειες μέχρι και 160 χλμ με μία φόρτιση. Θα περιλαμβάνει συστήματα ασφαλείας για να μπορεί να προσγειωθεί σε περίπτωση κάποιας βλάβης και η εταιρεία επιδιώκει να πουλά τα αεροσκάφη αυτά ως οικιακής κατασκευής/ πειραματικής χρήσης (σε κιτ), ώστε στις ΗΠΑ να μπορεί κάποιος να πετά με ιδιωτική άδεια πιλότου. Επίσης, υπάρχουν και σχέδια για πώληση ολοκληρωμένων αεροσκαφών.