Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου :Ο Ζαχαρίας το ρομπότ και το σπίτι "big brother" για ηλικιωμένους, στην Πάτρα..



Ο Ζαχαρίας είναι ένα ρομπότ το οποίο μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο στους ηλικιωμένους και το συναντά κανείς στην Πρότυπη Οικία Υποβοηθούμενης Διαβίωσης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στον χώρο του πρώην ΤΕΙ Πάτρας. Η Πρότυπη Οικία αποτελεί έναν καινοτόμο εργαστηριακό χώρο όπου αναπτύσσονται τεχνολογίες και υπηρεσίες υποβοηθούμενης διαβίωσης από τα μέλη του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών. Σκοπός της όπως  εξηγεί ο Καθηγητής Σπύρος Συρμακέσης είναι η Οικία να εμπλουτιστεί και με άλλες, διαφορετικές τεχνολογίες και να γίνει περαιτέρω επισκέψιμη.

Την Πρότυπη Οικία επισκέφθηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής. Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Κατσής έλαβε μέρος σε σύσκεψη για θέματα της Σχολής Μηχανικών, στην οποία συμμετείχαν η Κοσμήτορας της Σχολής κα. Αγγελική Παπαλού, οι Προέδροι των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών κα. Ειρήνη Βγενοπούλου, Μηχανολόγων Μηχανικών κ. Στρατής Τζιρτζιλάκης και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών κ. Μιχάλης Παρασκευάς και ο εκπρόσωπος των μελών ΕΤΕΠ της Σχολής κ. Παναγιώτης Ράπτης.

Ο πρόεδρος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, κ. Μιχάλης Παρασκευάς, και ο διευθυντής του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών (https://www.esda-lab.gr) του τμήματος, κ. Νικόλαος Βώρος, ξενάγησαν τον κ. Κατσή στους χώρους της Πρότυπης Οικίας Υποβοηθούμενης Διαβίωσης.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο κ. Κατσής «γνώρισε» το Ζαχαρία, το οικιακό ρομπότ τα οποίο χρησιμοποιείται για την υποβοήθηση και υποστήριξη ηλικιωμένων στο σπίτι.  Έχει την δυνατότητα, στο πλαίσιο ενός «έξυπνου» σπιτιού» να παρακολουθεί και να βοηθά 24 ώρες το 24ωρο ηλικιωμένους και γενικότερα ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

 Ο Ζαχαρίας που μπορεί να μπαίνει μόνος του στην φόρτιση και μπορεί να ακολουθεί το άτομο που προσέχει, να μεταφέρει αντικείμενα με τον βραχίονα του, να καταλαβαίνει και να εκτελεί φωνητικές εντολές.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορεί να ειδοποιεί με διάφορους τρόπους ότι το άτομο που προσέχει βρίσκεται σε κίνδυνο.To ρομπότ πρωτοπαρουσιάστηκε στην  3η έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας PATRAS IQ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Πρότυπη Οικία Υποβοηθούμενης Διαβίωσης που δίνει δυνατότητες "παρακολούθησης" ατόμων ηλικιωμένων και ασθενών αλλά και του περιβάλλοντος χώρου του, με στόχο την εξυπηρέτηση και την ασφάλειά τους.  Ο χώρος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου RADIO, το οποίο  βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τα πιο πετυχημένα έργα του Ορίζοντα 2020

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ