Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι μηχανές αναζήτησης εργαλείο στην πρόβλεψη νέων εστιών κορωνοϊού;



Οι αναζητήσεις των χρηστών του διαδικτύου στις μηχανές αναζήτησης θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαλείο πρόβλεψης των νέων εστιών μετάδοσης του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τους ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, οι αναζητήσεις στη Google για γαστρεντερικά προβλήματα μπορούν να προβλέψουν την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού μερικές εβδομάδες νωρίτερα. 

Αυτές οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο συνιστούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις εστίες εμφάνισης του ιού.

Οι ερευνητές στο κορυφαίο νοσοκομείο της Βοστώνης συνέκριναν τις αναζητήσεις που σχετίζονταν με την διάρροια, την απώλεια γεύσης και την απώλεια όρεξης με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 15 πολιτείες των ΗΠΑ, από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 20 Απριλίου. Χρησιμοποιώντας το Google Trends, διαπίστωσαν ότι σχετικές αναζητήσεις εμφανίστηκαν στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϋ, την Καλιφόρνια, τη Μασαχουσέτη και το Ιλινόις , περιοχές δηλαδή με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, τρεις με τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology, υποστηρίζει ότι η προσέγγιση αυτή χρησιμοποιήθηκε μια δεκαετία νωρίτερα για να καταγράψει τις τάσεις στην εξέλιξη της γρίπης. Και η ίδια προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί για τον κορωνοϊό, ανέφερε το νοσοκομείο σε έκθεσή του αυτόν τον μήνα. Οι ασθενείς με Covid-19 άλλωστε αναφέρουν συχνά γαστρεντερικά προβλήματα, όπως κοιλιακό άλγος και διάρροια.

Οι επιστήμονες εξετάζουν  επίσης για ίχνη κορωνοϊού στα λύματα για να εντοπίσουν μέρη όπου ενδέχεται να εξαπλώνεται ο Covid-19.