Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Νιγηρία: Ο πρώην πρόεδρος Τζόναθαν δηλώνει άγνοια για τις υπηρεσίες της Cambridge Analytica



Ο πρώην πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν "δεν γνώριζε" ότι το κόμμα του χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες της βρετανικής εταιρείας συμβούλων Cambridge Analytica κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2015, διαβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Η εταιρεία έχει βρεθεί στο επίκεντρο του σκανδάλου της διαρροής προσωπικών δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Μετά τις αποκαλύψεις που έκανε ένας πρώην εργαζόμενος στην εταιρεία, σύμφωνα με τις οποίες ένας "Νιγηριανός εκατομμυριούχος" πλήρωσε την Cambridge Analytica για να προωθήσει βίντεο που αμαύρωναν το όνομα του αντιπάλου του Τζόναθαν στις εκλογές –και νυν προέδρου της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι– η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει μια επιτροπή για να ερευνήσει την υπόθεση.

Τα προσωπικά στοιχεία του υποψηφίου του Προοδευτικού Κογκρέσου (APC) είχαν κλαπεί και η εταιρεία χρησιμοποιήσε δεδομένα που απέκτησε από το Facebook στην προσπάθειά της να διατηρηθεί στην εξουσία το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (PDP) του Τζόναθαν.

Τα βίντεο αυτά εμφάνιζαν τον Μπουχάρι σαν εξτρεμιστή μουσουλμάνο που τασσόταν υπέρ της σαρία, του ισλαμικού νόμου. Παρά την εκστρατεία δυσφήμισης, ο Μπουχάρι εξελέγη πρόεδρος και ήταν ο πρώτος υποψήφιος της αντιπολίτευσης που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Νιγηρία.

"Δεν γνωρίζω πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την έρευνα" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκάρμπα Σέχου, ο εκπρόσωπος του προέδρου. Αλλά το θέμα επείγει και είναι ύψιστης σημασίας", πρόσθεσε. Κατήγγειλε επίσης τις "ξένες παρεμβάσεις" στη δημοκρατική διαδικασία, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.

Ο Γκούντλακ Τζόναθαν "δεν ήταν ενήμερος", τόνισε από την πλευρά του ο Ικετσούκου Έζε, ο εκπρόσωπος του πρώην προέδρου, προσθέτοντας ότι το κόμμα δεν θέλει να κάνει καμία άλλη δήλωση για το θέμα αυτό πριν ανακοινωθούν τα συμπεράσματα της έρευνας.

Ο Κρίστοφερ Γουάιλι, ο πρώην υπάλληλος της Cambridge Analytica που αποκάλυψε την υπόθεση, υποστηρίζει ότι η εταιρεία πληρώθηκε "από έναν εκατομμυριούχο Νιγηριανό, ο οποίος είχε πανικοβληθεί με την ιδέα μιας αλλαγής στην κυβέρνηση και ήταν έτοιμος να πληρώσει όσο-όσο για να μην γίνει αυτό".

Σύμφωνα με τον Γουάιλι, η βρετανική εταιρεία έπαιξε "κρίσιμο ρόλο" στο δημοψήφισμα για το Brexit και έχει εργαστεί για λογαριασμό πολλών άλλων πολιτικών σε όλον τον κόσμο, όπως του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και του Ουχούρου Κενιάτα στην Κένυα, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος το 2017.