Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μορφή επιδημίας λαμβάνει η ηλεκτρονική κλοπή



Οι χάκερ καραδοκούν και χρησιμοποιούν ιστοσελίδες που βρίσκεις μέσω μιας απλής αναζήτησης ώστε να πουλούν και να αγοράζουν ανοιχτά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών, passwords και διευθύνσεις ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, όπως καταλήγει η μεγάλη μελέτη της Cifas.

Ακόμα και δημόσια chat forums επιστρατεύουν οι κυβερνοεγκληματίες για να ανταλλάζουν τις πληροφορίες τους, επιτρέποντας στους απατεώνες να ανοίγουν πλαστούς τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά μας.

Η γνωστή εταιρία ηλεκτρονικής ασφάλειας Cifas λέει πως το παράνομο εμπόριο των δεδομένων μας έχει πάρει τη μορφή επιδημίας, καταγράφοντας αύξηση της ηλεκτρονικής αυτής κλοπής της τάξης του 125% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Κάπου 500 παραβιάσεις βλέπει να γίνονται τη μέρα και αγόρασε μάλιστα πλήρεις λίστες με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χρηστών έναντι 161 λιρών (183 ευρώ) το κομμάτι. Όσο για πληροφορίες μεμονωμένων πιστωτικών καρτών, αυτές κοστίζουν 56,50 λίρες (64,3 ευρώ), ενώ για να αποκτήσεις δεδομένα διαβατηρίων και ταυτοτήτων χρειάζεσαι 40 λίρες (45,5 ευρώ).

Τις πληροφορίες αποκτούν με το αζημίωτο οι απατεώνες για να εκδίδουν δάνεια στο όνομά μας ή να κάνουν συμβόλαια κινητών τηλεφώνων και πιστωτικών καρτών, αρπάζοντας όσα προλάβουν.