Πέμπτη 02 Ιουλίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

33 °C

Σήμερα, 2. Ιουλίου 2020

Μοναδικός τρόπος να φτιάξετε password που σπάει πολύ δύσκολαΣτην εποχή που ζούμε οι χάκερς παραμονεύουν για να «σπάσουν» τα passwords μας και να κλέψουν τα προσωπικά μας δεδομένα. Κατά καιρούς, εκτός από τις παραβιάσεις σε μεγάλους ιστότοπους, φτάνουν στα αυτιά μας και περιστατικά παραβίασης ηλεκτρονικών προσωπικών δεδομένων ακόμα και σε λογαριασμούς απλών ανθρώπων. Facebook, Instagram, twitter και κάθε social media της εποχής μας έχει τον δικό του κωδικό. Ωστόσο, οι χάκερς βρίσκουν τρόπους και «τρυπώνουν» στους λογαριασμούς κάθε πολίτη με ανεξήγητους τρόπους.

Oι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να δημιουργούν πολλά και «δυνατά» password, που να μην παραβιάζονται. Πώς όμως μπορεί κάποιος μα «δυναμώσει» τους κωδικούς του για μεγαλύτερη ασφάλεια; Πρώτο και βασικό βήμα για τη δημιουργία ασφαλών κωδικών, σύμφωνα με την «ESET», είναι να αποφεύγουν οι χρήστες να χρησιμοποιούν μόνο μία λέξη, και ειδικά αγγλική, και να προτιμούν τη χρήση μίας φράσης ή μιας σειράς λέξεων που δεν είναι εύκολο να φανταστεί κάποιος.

Σημειώνεται, μάλιστα, πως ότι με δεδομένο πως η αποφυγή λέξεων που υπάρχουν στο λεξικό αυξάνει τη «δύναμη» του κωδικού, είναι καλό να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες λέξεις που έχουν επινοήσει οι ίδιοι. Για τους χρήστες είναι σημαντικό να θυμούνται ότι οι κωδικοί είναι προσωπικοί, δεν αποκαλύπτονται. Επίσης, για κάθε λογαριασμό απαιτείται ένας μοναδικός κωδικός πρόσβασης. Να αναφέρουμε πως υπάρχουν χρήστες που δυσκολεύονται να θυμηθούν ένα σύνθετο κωδικό, και γι’ αυτούς η «ESET» προτείνει τη χρήση ενός αξιόπιστου password manager.

 

Μεγάλη σημασία έχει το μέγεθος του κωδικού πρόσβασης. Όσο μεγαλύτερος είναι τόσο πιο ασφαλής μπορεί να αποδειχθεί. Οι χρήστες είναι καλό να ξέρουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικοί χαρακτήρες, που αν παρεμβάλλονται σε διαφορετικά σημεία, αναμεμειγμένα με τους κανονικούς χαρακτήρες, και όχι μόνο στο τέλος, ο κωδικός γίνεται πιο ισχυρός.

Από πολλούς είναι σύνηθες η χρήση προσωπικών δεδομένων ως password, αλλά αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια τους, καθώς, στην περίπτωση αυτή, οι κωδικοί πρόσβασης μπορεί να μοιάζουν με το όνομα χρήστη. Εάν ένας κυβερνοεγκληματίας έχει καταφέρει να κλέψει τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη (για παράδειγμα είτε από το Facebook είτε από άλλο τρόπο), θα είναι ακόμα ευκολότερο για αυτόν να μαντέψει και τον κωδικό πρόσβασης. Γι’ αυτό τον λόγο, η «ESET» συμβουλεύει τους χρήστες να αλλάζουν τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης, έχοντας στο μυαλό τους ότι όσο πιο σημαντικά τα δεδομένα που προστατεύονται, τόσο πιο συχνά πρέπει να αλλάζουν τα password.

Να αναφέρουμε, πάντως, ότι και στις μέρες μας που οι «επιθέσεις» είναι πολλές, μεγάλο ποσοστό χρηστών δεν έχει κατανοήσει τη σημασία δημιουργίας ασφαλών password. Όπως έχει γίνει γνωστό από το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ηνωμένου Βασιλείου, πάνω από 23,2 εκατομμύρια παραβιασμένοι λογαριασμοί χρησιμοποιούσαν τον κωδικό πρόσβασης «123456», ενώ 7,7 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούσαν τον κωδικό «123456789».

Οι τεχνολογίες πιστοποίησης διπλού ή πολλαπλού παράγοντα (2FA/MFA) ενισχύουν σημαντικά την προστασία, αλλά η ανάγκη για μοναδικούς και «ισχυρούς» κωδικούς δεν σταματά να αποτελεί προτεραιότητα για την ασφάλεια των λογαριασμών…