Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κλιματική αλλαγή: Το Doodle της Google αφιερωμένο στην Ημέρα της Γης 2022



Την φετινή Ημέρα της Γης τιμά η Google με το σημερινό της doodle και το αφιερώνει, συγκεκριμένα, στην κλιματική αλλαγή.

Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Ακτιβιστές για το κλίμα οργανώνουν πορείες κατά των ορυκτών καυσίμων

Ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής σχεδιάζουν κύμα διαδηλώσεων σήμερα, Ημέρα της Γης, με αιτήματα όπως η άμεση παύση των ευρωπαϊκών εισαγωγών πετρελαίου και αερίου και η διακοπή της κατασκευής υποδομών ορυκτών καυσίμων.

Στην Ευρώπη, ακτιβιστές στο Βερολίνο, τη Βαρσοβία, τις Βρυξέλες και άλλες πόλεις αναμένεται να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις έξω από κτίρια της γερμανικής κυβέρνησης και πρεσβειών, όπου θα μοιράσουν ρούβλια πιτσιλισμένα με κόκκινη μπόγια, που θα συμβολίζουν το αίμα που έχει βάψει ένα νόμισμα που, κατά τους ίδιους, τροφοδοτεί την κλιματική αλλαγή και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Γερμανία είναι μια από τις χώρες της ΕΕ που αντιτίθενται στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο λόγω των ανησυχιών για τις συνέπειες που θα είχε στις οικονομίες τους.

Διαδήλωση προγραμματίζουν και περίπου 10 ακτιβιστές στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας. Τμήματα της Λβιβ επλήγησαν αυτή την εβδομάδα από ρωσικούς πυραύλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι.

«Όταν η Γερμανία συνεχίζει να αγοράζει αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία, αυτό σημαίνει τα χρήματά τους ότι πληρώνουν για να κατασκευάσουν νέες στρατιωτικές μηχανές, νέες βόμβες που σκοτώνουν Ουκρανούς», δήλωσε από τη Λβιβ η Νατάλια Γκόζακ, επικεφαλής της οργάνωσης EcoAction. Σύμφωνα με την ίδια, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να διαλέξουν μεταξύ των οικονομικών δυσκολιών που θα συνεπαγόταν το εμπάργκο και των θανάτων Ουκρανών.

Στις ΗΠΑ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί πορεία στην Ουάσινγκτον.

Οι διαδηλώσεις έχουν στόχο να προβάλουν αιτήματα για δράση αναφορικά με την κλιματική αλλαγή με αφορμή την Ημέρα της Γης.

Από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δαπανήσει πάνω από 38 δισεκ. ευρώ για εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

Οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να απαγορεύσουν τις ρωσικές εισαγωγές άνθρακα από τον Αύγουστο, στο πλαίσιο σαρωτικών κυρώσεων που έχουν επίσης στόχο τις ρωσικές τράπεζες και μεγιστάνες του επιχειρηματικού κόσμου.

Χώρες, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, έχουν δηλώσει ότι μπορούν να αποκοπούν από το ρωσικό αέριο μέσα σε μερικά χρόνια, και κάποιες ευρωπαϊκές εταιρίες ήδη εγκαταλείπουν το ρωσικό πετρέλαιο οικειοθελώς για να αποφύγουν, μεταξύ άλλων, ενδεχόμενα νομικά προβλήματα.

Ωστόσο οι 27 χώρες της ΕΕ είναι μοιρασμένες στο εάν θα επιβάλουν άμεσο και πλήρες εμπάργκο στα ρωσικά καύσιμα, κάτι που σύμφωνα με την Γερμανία και την Ουγγαρία μπορεί να πλήξει τις οικονομίες τους. Η ΕΕ αγοράζει το 40% του αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία.