Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ισραηλινός βιολόγος: Βιολογικό όπλο των Κινέζων ο νέος κοροναϊός που προκαλεί παγκόσμιο τρόμο;



Ο Ισραηλινός ειδικός στον βιολογικό πόλεμο Dany Shoham του Begin-Sadat Center for Strategic Studies θεωρεί πως ο κοροναϊός που σκορπά τον τρόμο παγκοσμίως σχετίζεται με μυστικά κινεζικά πειράματα βιολογικών όπλων στο Ισντιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.

Αν και η άποψή του χωρά πολύ συζήτηση υπάρχουν στοιχεία που την στηρίζουν. «Συγκεκριμένα εργαστήρια του Ινστιτούτου έχουν πιθανώς εμπλακεί στην έρευνα και την ανάπτυξη των κινεζικών βιολογικών όπλων», αναφέρει ο Dany Shoham, ο οποίος είναι απόστρατος αντισυνταγματάρχης και κύριος αναλυτής της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών για θέμα χημικού και βιολογικού πολέμου.


Πέραν του Shoham και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ βλέπει ως σημαντική πιθανότητα ο κοροναϊός να αποτελεί προϊόν έρευνας βιολογικών όπλων. Φυσικά η Κίνα αρνείται τα πάντα.

Το 2019 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε αναφορά του, τόνιζε πως «πληροφορίες καταδεικνύουν ότι η Κίνα προχώρησε σε δραστηριότητες σχετικές με τον βιολογικό πόλεμο». Οι Αμερικανοί θεωρούσαν, τότε, ότι η Κίνα, αντίθετα με τα όσα διακήρυξε δημοσίως, δεν έπαυσε το πρόγραμμα ανάπτυξης βιολογικών όπλων όπως επιβαλλόταν βάσει της

 

Συνθήκης BWC, εκφράζοντας ανησυχίες για τις τοξικολογικές έρευνες σε κινεζικά στρατιωτικά ιατρικά εργαστήρια. Μέχρι στιγμής ο νέος κοροναϊός έχει σκοτώσει 54 ανθρώπους και έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.