Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ημέρα Εργασίας: Αφιερωμένο στην Πρωτομαγιά το doodle της Google



Στην Ημέρα Εργασίας είναι αφιερωμένο σήμερα Πρωτομαγιά το doodle της Google.

Τον Μάιο του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο εξεγέρθηκαν, διεκδικώντας οκτάωρο ωράριο και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο, με κεντρικό σύνθημα «οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ύπνος», έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.

Την 1η Μαΐου του 1886, 600.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλες τις ΗΠΑκαι πάνω από 80.000 στο Σικάγο.

Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.

Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1.350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα και περίστροφα.

Ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διέταξε να διαλυθεί η συγκέντρωση.

Μια χειροβομβίδα εκτοξεύτηκε από άγνωστο εναντίον των ένστολων, οι οποίοι από την πλευρά τους άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών.

Στα επεισόδια, έχασαν τη ζωή τους οκτώ αστυνομικοί, καθώς και αδιευκρίνιστος αριθμός διαδηλωτών.

Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος του τη ζωή του στην φυλακή.

Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.