Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ιδρυτής Huawei: Οι ΗΠΑ «υποτιμούν» την εταιρεία



Ο ιδρυτής της Huawei, Ρεν Τζενγκφέι, έκρινε σήμερα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «υποτιμά» την εταιρεία του, επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα του κινεζικού κολοσσού για την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) «δεν επηρεάζεται» από τα μέτρα που λαμβάνει η Ουάσιγκτον εναντίον του.

«Το αμερικανικό πολιτικό προσωπικό, με τις πρακτικές του το τρέχον διάστημα, δείχνει ότι υποτιμά τη δύναμή μας», είπε ο Ρεν στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV και άλλα ΜΜΕ. Υπογράμμισε επίσης πως η εταιρεία του έχει λύσεις ως προς τον εφοδιασμό της με ημιαγωγούς και λογισμικό και δεν μπορεί να «απομονωθεί» από τον υπόλοιπο κόσμο σε αυτό το στάδιο.

Ακόμη, υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των δικτύων 5G θα μείνει ανεπηρέαστη από τα αμερικανικά μέτρα και καμία ανταγωνίστρια της Χουάγουεϊ δεν μπορεί να την «προφτάσει» μέσα στα επόμενα «δύο ως τρία χρόνια».

Εν μέσω του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να απαγορεύσει τις εξαγωγές αμερικανικών τεχνολογικών προϊόντων σε κινεζικές εταιρείες που η κυβέρνησή του διατείνεται ότι εγείρουν «κίνδυνο» για την αμερικανική «εθνική ασφάλεια».

Η Huawei βρίσκεται ξεκάθαρα στο στόχαστρο του αμερικανού προέδρου, καθώς πλέον η κινεζική εταιρεία που φιγουράρει στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης του 5G προστέθηκε σε μια μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον.

Τη Δευτέρα, οι αμερικανικές αρχές φάνηκαν να προκρίνουν μια προσωρινή αποκλιμάκωση, αναβάλλοντας για 90 ημέρες την έναρξη επιβολής των κυρώσεων στη Huawei, ώστε οι αμερικανικές εταιρείες που την προμηθεύουν να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ο κινεζικός κολοσσός κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην αγορά των smartphone και είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων διεθνώς.