Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η προσωπική πρόκληση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ για το 2019



Είναι σχετικά γνωστό πως ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, κάθε χρόνο θέτει στον εαυτό του μια προσωπική πρόκληση, να μάθει κάτι νέο. Μεταξύ άλλων, σε αυτές τις προκλήσεις περιλαμβάνονταν η δημιουργία μιας τεχνητής νοημοσύνης για το σπίτι του, η ανάγνωση 25 βιβλίων κ.α.

Η πρόκλησή του για το 2019 είναι κάπως διαφορετική: Όπως γράφει ο ίδιος σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, είναι να πραγματοποιήσει μια σειρά δημοσίων συζητήσεων για το μέλλον της τεχνολογίας στην κοινωνία, «τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις, τις ελπίδες και τα άγχη».

 
 

«Κάθε λίγες εβδομάδες θα μιλώ με ηγέτες, ειδικούς και άτομα της κοινότητάς μας από διαφορετικά πεδία και θα δοκιμάζω διαφορετικά formats για να το κρατήσω ενδιαφέρον. Αυτά όλα θα γίνονται δημόσια, είτε στις σελίδες μου στο Facebook ή στο Instagram, είτε σε άλλα μέσα» έγραψε σχετικά, παραδεχόμενος πως θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση και για τον ίδιο. «Είμαι μηχανικός κι έχω συνηθίσει απλά να κάνω πραγματικότητα τις ιδέες μου και να ελπίζω να μιλήσουν μόνες τους. Αλλά δεδομένης της σημασίας αυτού που κάνουμε, αυτό δεν αρκεί πια. Οπότε θα εκτεθώ εκεί έξω περισσότερο απ' ό,τι έχω συνηθίσει και θα εμπλακώ περισσότερο σε κάποιες από αυτές τις συζητήσεις για το μέλλον» πρόσθεσε.

Ο ιδρυτής του Facebook αναγνώρισε ότι το Facebook είναι πλέον μια διαφορετική εταιρεία από αυτή που ήταν πριν από λίγα χρόνια, εξαιτίας ζητημάτων όπως η ελευθερία του λόγου, η ιδιωτικότητα, οι εκλογές κ.α. «Τα ζητήματα αυτά είναι πολύπλοκα και θα συνεχίσουμε να επικεντρώνουμε σε αυτά τα επόμενα χρόνια» ανέφερε σχετικά.

«Υπάρχουν τόσα πολλά μεγάλα ερωτήματα για τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζούμε και τη θέση της τεχνολογίας σε αυτόν. Θέλουμε η τεχνολογία να συνεχίσει να δίνει φωνή σε περισσότερους ανθρώπους ή θα ελέγχουν οι παραδοσιακοί "κλειδοκράτορες" ποιες ιδέες μπορούν να εκφραστούν; Θα έπρεπε να αποκεντρώσουμε την εξουσία μέσω κρυπτογράφησης ή άλλων μέσων για να φέρουμε περισσότερη δύναμη στα χέρια του κόσμου; Σε έναν κόσμο όπου πολλές φυσικές κοινότητες αποδυναμώνονται, τι ρόλο μπορεί να παίξει το Ίντερνετ στη δομή της κοινωνίας; Πώς φτιάχνουμε ένα Ίντερνετ που βοηθά τους ανθρώπους να συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, που απαιτούν παγκόσμια συνεργασία; Πώς φτιάχνουμε τεχνολογία η οποία δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας, αντί να φτιάχνουμε απλά τεχνητή νοημοσύνη για να αυτοματοποιεί αυτά που κάνουν οι άνθρωποι; Τι μορφή θα πάρουν όλα αυτά τώρα που το smartphone έχει "ωριμάσει"; Και πώς διατηρούμε τον ρυθμό της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου ανά τα πεδία;» είναι τα ερωτήματα που έθεσε στο post του ο Ζάκερμπεργκ.

Υπενθυμίζεται πως το Facebook έχει βρεθεί τον τελευταίο καιρό επανειλημμένα στο «στόχαστρο» για μια σειρά θεμάτων, όπως η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του, η χρήση της πλατφόρμας του για σκοπούς προπαγάνδας και παραπληροφόρησης κ.α., αναγκάζοντας την εταιρεία να προβεί σε μια σειρά μέτρων και ενεργειών με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας του και τον κατευνασμό των επικρίσεων.