Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η NASA ψάχνει εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς ανθρώπων στο διάστημα



Ο επικεφαλής της NASA Τζιμ Μπραϊντεστάιν, δήλωσε σήμερα ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις στον διαστημικό τομέα, αλλά το ατύχημα που σημειώθηκε κατά την εκτόξευση του πυραύλου ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει και άλλος εναλλακτικός τρόπος για να πηγαίνουν οι άνθρωποι στο Διάστημα.

Ο Μπραϊντενστάιν, δήλωσε ότι παρά το ατύχημα που σημειώθηκε την Πέμπτη κατά την εκτόξευση του διαστημοπλοίου είναι απόλυτα πεπεισμένος για την ασφάλεια και την αξιοπιστία των ρωσικών πυραύλων Soyuz και αναμένει ότι αμερικανοί αστροναύτες θα πετάξουν και πάλι με ρωσικούς πυραύλους Soyuz.

Ο επικεφαλής της NASA είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επόμενη προγραμματισμένη επανδρωμένη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα ανασταλεί.

Νωρίτερα ο εκτελεστικός διευθυντής της Roskosmos Σεργκέι Κρικάλεφ είχε δηλώσει ότι η επόμενη επανδρωμένη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματισθεί για τον Δεκέμβριο, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα συμπεράσματα της επιτροπής η οποία διερευνά τα αίτια του ατυχήματος.

Ο επικεφαλής της NASA έκανε τις δηλώσεις αυτές σε δημοσιογράφους στην Μόσχα μία ημέρα αφότου ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οφτσίχιν και ο Αμερικανός αστροναύτης Νικ Χέιγκ πραγματοποίησαν αναγκαστική προσγείωση στο Καζαχστάν μετά το ατύχημα που σημειώθηκε στον πύραυλο που μετέφερε το διαστημόπλοιο Soyuz και είχε προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).