Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η Apple παρέχει στην αγορά εργαλεία για επισκευή των συσκευών της από τους χρήστες



Η Apple σχεδιάζει να παράσχει εργαλεία και ανταλλακτικά για τις συσκευές της στις αρχές του επόμενου έτους, ώστε οι χρήστες να μπορούν να τις επισκευάσουν μόνοι τους,αν χρειαστεί.

Πρόκειται για σημαντική στροφή της εταιρείας που χρησιμοποιεί τις δικές της ειδικές βίδες, για να μην μπορούν να αλλάξουν με ένα τυπικό κατσαβίδι.

Άλλωστε, το τελευταίο μοντέλο της Apple, το iPhone 13 Pro πέτυχε μόνο πέντε στους δέκα βαθμούς στον δείκτη επισκευασιμότητας iFixit, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πραγματικά δύσκολο για τους μη επαγγελματίες ακόμη και να το ανοίξουν.

Η νέα πρωτοβουλία της Apple θεωρείται πάντως από τους ειδικούς ως μια υποχώρηση πριν αναγκαστεί νομικά να το κάνει. Η Apple ελπίζει να αποτρέψει μια τόσο αυστηρότερη νομική ρύθμιση. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα καλώντας την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να θεσπίσει κανόνες που υποχρεώνουν τους κατασκευαστές να επιτρέπουν σε ανεξάρτητα συνεργεία και ιδιώτες να επισκευάζουν τις συσκευές τους. Πολλές πολιτείες των ΗΠΑ απαιτούν δικαίωμα επισκευής. Αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει οι χρήστες να έχουν δικαιώματα επισκευής.

«Η ανακοίνωση της Apple συνιστά μία κατά κύριο λόγο μια επίφαση για τη δυνατότητα επισκευής», γράφει η γερμανική Taz. «Επειδή η δυνατότητα επισκευής περιλαμβάνει περισσότερα από την απλή διάθεση ενός σετ εργαλείων στην αγορά. Ξεκινά με το σχεδιασμό των συσκευών καθώς οι κατασκευαστές σκέφτονται πώς να το κάνουν όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για τους χρήστες και τα συνεργεία. Αυτό είναι το στυλ της Apple»,υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα.

Για παράδειγμα, η Apple γράφει στην ανάρτηση του ιστολογίου της: «Η επισκευή αυτοεξυπηρέτησης προορίζεται για χρήστες που γνωρίζουν την τεχνολογία και έχουν τη γνώση και την εμπειρία να επισκευάζουν ηλεκτρονικές συσκευές».

Για την πλειοψηφία των χρηστών δηλαδή, τα εργαστήρια είναι η σωστή διεύθυνση.