Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

H160M: Αυτό είναι το φουτουριστικό ελικόπτερο της Airbus



Ο ευρωπαϊκός αεροδιαστημικός γίγαντας Airbus αποκάλυψε το φουτουριστικό ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων του, με το όνομα H160M «Guépard».

Ο Υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Florence Parly, ανακοίνωσε ότι η δρομολόγηση του προγράμματος Hélicoptère Interarmées Léger, HIL, έχει δρομολογηθεί για το 2021. Το πρόγραμμα HIL, για το οποίο είχε επιλεγεί το H160 Helicopters H160 2017, είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2022 από τον ισχύοντα προϋπολογισμό για τον στρατιωτικό νόμο. Η νωρίτερη εκκίνηση του προγράμματος θα επιτρέψει την παράδοση των πρώτων H160M στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις που θα προχωρήσουν στο 2026.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που έστειλε η Airbus Helicopters, θυγατρική της Airbus, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην έδρα της εταιρείας, ο Γάλλος υπουργός αποκάλυψε επίσης το πλήρες μοντέλο του H160M που θα παρουσιαστεί στο Υπουργείο των Ενόπλων Δυνάμεων στο επόμενο Air Show του Παρισιού.

Το ελικόπτερο έλαβε επίσης το επίσημο του όνομα και θα οριστεί ως «Guépard» («τσιτάχ») από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.

Το H160 σχεδιάστηκε για να είναι ένα αρθρωτό ελικόπτερο, επιτρέποντας τη στρατιωτική του έκδοση, με μια ενιαία πλατφόρμα και θα εκτελεί αποστολές που περιλαμβάνουν από commando infiltration και εναέριες αναχαιτίσεις, την υποστήριξη πυρός και τον αντιπλοϊκό πόλεμο για να καλυφτούν οι ανάγκες του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας μέσω του προγράμματος HIL.

 

«Είμαστε υπερήφανοι που το HIL θεωρείται στρατηγικό πρόγραμμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο, τη γαλλική υπηρεσία προμηθειών άμυνας DGA και τις ένοπλες δυνάμεις για την εμπιστοσύνη τους και για τη στενή συνεργασία που συνέβαλε στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την προώθηση του προγράμματος στο πλαίσιο του ισχύοντος στρατιωτικού νόμου.

Αυτό θα καταστήσει δυνατή την επιτάχυνση της αντικατάστασης της παλαιότερης γενιάς αεροσκαφών, ενώ παράλληλα θα βελτιστοποιηθεί η υποστήριξη και η διαθεσιμότητα του στόλου των ελικοπτέρων του γαλλικού κράτους «, δήλωσε ο Bruno Even, Διευθύνων Σύμβουλος της Airbus Helicopters. «Τα επιτελεία μας δεσμεύονται να παραδώσουν αεροσκάφος το 2026.

Θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, τις επιδόσεις και τις ικανότητες, επιτρέποντάς του έτσι να γίνει γρήγορα το νέο σημείο αναφοράς στην παγκόσμια αγορά στρατιωτικών ελικοπτέρων medium lift».

Το H160M είναι κατασκευασμένο γύρω από μια πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος, το πρόγραμμα HIL θα επωφεληθεί από πολλά από τα πλεονεκτήματα του πολιτικού H160, ιδιαίτερα όσον αφορά την υποστήριξη, με απλοποιημένη μάλιστα τη συντήρηση και χαμηλότερο λειτουργικό κόστος από την προηγούμενη γενιά ελικοπτέρων αυτής της κατηγορίας.