Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Google doodle: Αφιερωμένο στην Elena Caffarena – Πώς βοήθησε να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες της Χιλής



Την Elena Caffarena, τη Χιλιανή φεμινίστρια δικηγόρο που συνέβαλε καθοριστικά για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες στη χώρα της, τιμά με το σημερινό της Doodle, η Google, με αφορμή τη συμπλήρωση 119 χρόνων από τη γέννησή της.

Θεωρούμενη ως μια από τις σημαντικότερες δημόσιες προσωπικότητες της Χιλής του 20ου αιώνα, η Caffarena πρωτοστάτησε στα κινήματα για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των γυναικών της Χιλής.

Ήταν μια από τις πρώτες Χιλιανές που απέκτησαν πτυχίο νομικής. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Κινήματος για τη Χειραφέτηση των Γυναικών της Χιλής το 1935, το οποίο για πρώτη φορά διεκδίκησε ίσους μισθούς και ευκαιρίες για τις γυναίκες. Χάρη σε ένα νομοσχέδιο που συνέταξε η Caffarena, οι Χιλιανές φεμινίστριες πέτυχαν καθολική ψηφοφορία το 1949.

Η Caffarena ενηλικιώθηκε σε μια εποχή που η εργατική τάξη δούλευε σε επικίνδυνες συνθήκες για να κερδίσει πενιχρούς μισθούς. Η Caffarena φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Χιλής στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και έγινε μια από τις πρώτες Χιλιανές γυναίκες που κέρδισαν πτυχίο νομικής. Εκείνη την εποχή, γνώρισε τον Λουίς Εμίλιο Ρεκαμπάρεν, έναν πρώην χαμηλόμισθο εργάτη και οργανωτή συνδικάτων. Έμβαθυνε την αποφασιστικότητά της να αγωνιστεί για τα δικαιώματα των υποεξυπηρετούμενων κοινοτήτων.

Το σημερινό Doodle -που εικονογραφήθηκε από την καλεσμένη καλλιτέχνη Catalina Bu με έδρα τη Χιλή—γιορτάζει τα γενέθλιά της και αναλογίζεται όλα όσα κατάφερε για την εργατική τάξη και τις γυναίκες της Χιλής.