Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Γερμανία: Δεν αποκλείει την Huawei από το διαγωνισμό για το δίκτυο 5G



Χωρίς να αποκλειστεί η κινεζική Huawei και κόντρα στις αμερικανικές πιέσεις άρχισε στη Γερμανία ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του δικτύου 5G της χώρας. Η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η κινεζική εταιρεία της οποίας ο εξοπλισμός, όπως είπε, έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές χώρες. Ωστόσο διαβεβαίωσε πως προωθείται ένα εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες. 

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει συμμάχους χώρες να κλείσουν την πόρτα στους κινεζικούς κολοσσούς τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, τους οποίους και κατηγορούν για κατασκοπεία για λογαριασμό του Πεκίνου. Μάλιστα διευκρίνισαν ότι θα περιορίσουν την ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών με το Βερολίνο, εάν η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείσει την Huawei από την ανάπτυξη βασικών υποδομών. 

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ακολουθήσει την προσέγγιση του αποκλεισμού. Αλλά έχουμε θέσει υψηλά στάνταρντς για όσους διεκδικούν την ανάπτυξη του δικτύου 5G» είπε η Άγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε: «Θα ενσωματώσουμε αυτά τα στάνταρντς νομικά και στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες».

Τόνισε δε πως «Θα δώσουμε σε όλους μία ευκαιρία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αφελείς. Αντιθέτως γνωρίζουμε πως το νομοθετικό πλαίσιο είναι πολύ διαφορετικό στην Κίνα».

Αν και η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε επίπεδο δικτύων ασύρματης επικοινωνίας είναι στην 46η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει με σαφώς ταχύτερα βήματα στον εκσυχγρονισμό του.