Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Το Facebook ετοιμάζει αισθητήρα που θα διαβάζει τον εγκέφαλο..



Το Facebook σχεδιάζει τη δημιουργία μιας συσκευής ανάγνωσης μυαλού, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν μετά από εμπιστευτική ενημέρωση σε υπαλλήλους του, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το BuzzFeed News, ο επικεφαλής τεχνολογίας του Facebook, Mike Schroepfer εξήγησε πώς ένας νευρωνικός αισθητήρας θα μεταφράζει τις σκέψεις των ανθρώπων σε εντολές υπολογιστή, όπως πληκτρολόγηση ή κράτημα ενός εικονικού αντικειμένου σε ένα βιντεοπαιχνίδι.

“Έχουμε το προνόμιο να βλέπουμε το μέλλον γιατί εμείς το φτιάχνουμε”, είπε, σύμφωνα με τον Independent.

Ο κ. Schroepfer είπε επίσης ότι ζητήματα όπως το απόρρητο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν κυκλοφορήσει οποιοδήποτε τέτοιο προϊόν.

 “Πρέπει να κατασκευάσουμε κάτι υπεύθυνα για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και το δικαίωμα να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε. Είναι επιτακτική ανάγκη να το κάνουμε αυτό, έτσι ώστε οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να αποκτήσουν όλες αυτές τις εκπληκτικές τεχνολογίες, χωρίς να βιώσουν τα μειονεκτήματα”.

Οι φήμες ότι ο τεχνολογικός γίγαντας προσπαθεί να κατασκευάσει μία τέτοια συσκευή κυκλοφορούν εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς και λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τη μορφή που θα λάβει αυτό το πόνημα.

Πέρυσι, το Facebook αγόρασε μια start up για νευρωνικές διεπαφές που ονομάζεται CTRL-Labs σε μια συμφωνία που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η start up με έδρα τις ΗΠΑ ανέπτυσσε ένα βραχιολάκι υψηλής τεχνολογίας κατά τη στιγμή της εξαγοράς, το οποίο ισχυριζόταν πως μπορούσε να μετρήσει τη νευρική δραστηριότητα από φυσικές κινήσεις και να τη μεταφράσει σε εντολές υπολογιστή.