Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ερχονται τα αυτόνομα πλοία - Δεν χρειάζονται καπετάνιο ή πλήρωμα



Μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να έρθουν τα πλοία νέας τεχνολογίας που θα ελέγχονται μέσα από ένα χειριστήριο από απόσταση.

Αυτά τα αυτόνομα πλοία θα κάνουν τα ταξίδια πιο οικονομικά, αφού δεν θα υπάρχει η οικονομική επιβάρυνση του πληρώματος και θα είναι πιο ελαφριά, με αποτέλεσμα να χρειάζονται λιγότερα καύσιμα. Για την ακρίβεια, όπως τονίζει ο Αντιπρόεδρος της Rolls Royce, Oskar Levander, που ετοιμάζεται να κατασκευάσει αυτά τα αυτόνομα πλοία, θα χρειάζονται 10-15% λιγότερα καύσιμα.

«Τα πιο σημαντικά οφέλη αυτών των αυτόνομων πλοίων είναι ότι είναι πιο αποτελεσματικά και ασφαλή. Εννοείται πως οτιδήποτε κάνει ένα πλοίο πιο αποτελεσματικό στην κατανάλωση ενέργειας έχει τη δυνατότητα να μειώσει και την εκπομπή ρύπων», αναφέρει ο Levander.

Ο στόχος με αυτά τα πλοία είναι να περνούν από λιμάνι σε λιμάνι, φορτώνοντας και ξεφορτώνοντας φορτίο, χωρίς να χρειάζεται να έχουν καπετάνιο ή πλήρωμα, διασχίζοντας αυτόνομα, όλες τις μεγάλες θάλασσες. Σε αυτό έχουν επικεντρωθεί οι επιστήμονες της Rolls Royce.