Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Έρχονται 100 διαδικτυακοί "Ράμπο" μετά τις μαζικές επιθέσεις Τούρκων σε ελληνικές ιστοσελίδες



«Προσλήψεις»… εκτελεστών ελληνικών ιστοσελίδων, μαζικές «υπερ-πτήσεις παραβιάσεων» στο ελληνικό διαδικτυακό… FIR, χρησιμοποίηση υπολογιστών-«ζόμπι» στην Ελλάδα ως… δούρειων ίππων μαζικών επιθέσεων στις εγχώριες ιστοσελίδες, διαπιστώνουν στελέχη του Εθνικού CERT της ΕΥΠ, του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πίσω από τις μαζικές κυβερνοεπιθέσεις σε κρατικές και επιχειρηματικές ιστοσελίδες της χώρας μας προερχόμενες από την Τουρκία.

Αρμόδιοι Ελληνες αξιωματούχοι, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, κάνουν λόγο για ένα «power game, μια επίδειξη δύναμης, ένα παιχνίδι εντυπωσιασμού στον κυβερνοχώρο, σαν εκείνο, το πιο επικίνδυνο, που παίζεται καθημερινά στο Αιγαίο». Η ελληνική πλευρά ετοιμάζει μέτρα «αναχαιτίσεων» με τοίχους μπλοκαρίσματος και επιστροφής των κυβερνοεπιθέσεων σε άλλους χώρους αποθήκευσης, ενώ το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζει διαγωνισμό πρόσληψης 100 διαδικτυακών «Ράμπο»…

Τα ελληνικά αντίμετρα έρχονται από τη διαπίστωση πως πέρα από ένα ανώδυνο παιχνίδι εντυπωσιασμού, αυτές οι κυβερνοεπιθέσεις επιφέρουν σημαντικά πλήγματα στους κατόχους των ιστοσελίδων που τις δέχονται και κυρίως των επιχειρηματικών, τραπεζικών ή εμπορικών sites. Σύμφωνα με σχετική ελληνική και ευρωπαϊκή έρευνα, το 80% των πελατών τραπεζών, ιστοσελίδων διαδικτυακών αγορών και επιχειρήσεων, όταν διαπιστώνουν επαναλαμβανόμενα… πεσίματα των ιστοσελίδων τους, φοβούνται και τις αλλάζουν. Ακόμη πιο σοβαρή είναι η διάσταση που δίνουν αρμόδια στελέχη της ΕΥΠ για τις ελληνικές ιστοσελίδες κρατικών φορέων που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Πράκτορες της ΜΙΤ «βλέπουν» οι εγχώριες διωκτικές αρχές

Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές ασφαλείας για τις διαδικτυακές επιθέσεις που καταγράφηκαν στις 17 και 23 Ιανουαρίου 2020 έχουν τουλάχιστον δύο ύποπτες τουρκικές ομάδες «κυβερνοκατασκόπων». Η μία είναι η ANKANEFERLER TIM και η άλλη η AKINACILAR, πίσω από την οποία κρύβονται πράκτορες της ΜΙΤ ή κρατικά προσκείμενοι στον Ταγίπ Ερντογάν, όπως υποστηρίζουν στελέχη των αρμόδιων διωκτικών αρχών. Τα ηλεκτρονικά ίχνη έχουν εντοπιστεί αλλά είναι πολύ δύσκολο να οδηγήσουν στις συγκεκριμένες ομάδες. Παρ’ όλα αυτά στο πλαίσιο της αναζήτησης περισσότερων στοιχείων σχηματίζεται δικογραφία από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι επιθέσεις έγιναν με την απομακρυσμένη μετατροπή υπολογιστών σε… υποχείριά τους. Στέλνουν ειδικό λογισμικό «δούρειο ίππο» με mail, μήνυμα στο facebook, καθιστώντας «δικούς» τους υπολογιστές με απομακρυσμένο χειρισμό. Στη συνέχεια εξαπολύουν μαζικές επιθέσεις D-DOS (Distributed Denial of Service) για την υπερφόρτωση των ελληνικών ιστοσελίδων καθιστώντας τες ανενεργές, ουσιαστικά «μπουκώνουν» το δίκτυο, το οποίο σταματά να ανταποκρίνεται λόγω traffic…

Με αυτόν τον τρόπο στις 17 Ιανουαρίου 2020 έριξαν τις ιστοσελίδες της Βουλής των Ελλήνων, του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Οικονομικών, του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Ελληνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Χαρακτηρίστηκαν ως κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης με την υπερφόρτωση των ιστοσελίδων ώστε να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα αιτήματα που δέχονται και να καταρρέουν.

Στις 23 Ιανουαρίου 2020 διαπιστώθηκε δυσλειτουργία κάποιων κυβερνητικών ιστοσελίδων, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν ή καθυστερούσαν με αποτέλεσμα να εκπνέει ο χρόνος φόρτωσης και να μην ανοίγουν. Στόχος και πάλι ήταν η σελίδα της Βουλής των Ελλήνων, των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Πολιτισμού, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του πρωθυπουργού…