Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Επανάσταση στην χορήγηση τροφών : Θα καταλήγουν στο στόμα...αιωρούμενες!



Ερευνητές των πανεπιστημίων του Σάσεξ και του Μπρίστολ δημιούργησαν ένα «σύστημα ανέπαφης παράδοσης τροφής», το οποίο χρησιμοποιεί υπερήχους για την αιώρηση μικρών ποσοτήτων φαγητού και ποτού.

Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί φθηνούς μορφοτροπείς (transducers) υπερήχων. Αυτοί δημιουργούν στατικά κύματα υπερήχων που δρουν ως ακουστικά ολογράμματα, δημιουργώντας έτσι αόρατα σχήματα, που παγιδεύουν ένα αντικείμενο στη μέση του αέρα.

Αλλάζοντας το σχήμα αυτών των ακουστικών ολογραμμάτων κατά βούληση, είναι εφικτό μια μπουκιά φαγητού ή μια γουλιά ποτού όχι μόνο να αιωρείται σε ένα μόνο σημείο, αλλά να κινηθεί «μαγικά» προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο σημείο - π.χ. σε ένα ανοιχτό στόμα!

Η τεχνολογία είναι δυνατό να ρυθμιστεί, έτσι ώστε είτε να παραδίδει φαγητά με συγκεκριμένη σειρά, π.χ. πρώτα μπουκιές τυριού και μετά γουλιές κρασιού, είτε ταυτόχρονα, π.χ. μαζί καφέ με γάλα.

Οι πρώτες δοκιμές δείχνουν ότι οι αιωρούμενες τροφές έχουν πιο έντονες γεύσεις και είναι πιο ευχάριστες (π.χ. το πικρό γίνεται λιγότερο δυσάρεστο). Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να παρακινήσει τους σεφ όλου του κόσμου να δείξουν ενδιαφέρον για τη νέα τεχνολογία και να πειραματισθούν μαζί της στην κουζίνα τους.

Μπορεί επίσης να αλλάξει ακόμη και την παραδοσιακή διαδικασία της γευσιγνωσίας, καθώς π.χ. σταγόνες κρασιού είναι δυνατό να αιωρηθούν στη μέση του αέρα και μετά να καταλήξουν στη γλώσσα του ανθρώπου.

Το σύστημα TastyFloats θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί και σε άλλα πεδία, εμπλουτίζοντας τις εμπειρίες που παρέχουν η επαυξημένη/εικονική πραγματικότητα και τα βιντεοπαιγνίδια.