Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Enigma»: Η μηχανή των Ναζί βρέθηκε στα βάθη της Βαλτικής, o Βρετανός που είχε σπάσει τον κώδικά της



Μια σπάνια μηχανή κρυπτογράφησης Enigma, την οποία χρησιμοποιούσαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανακάλυψαν Γερμανοί δύτες στα βάθη της Βαλτικής Θάλασσας.

Οι μηχανές Enigma χρησιμοποιούνταν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου να στέλνουν κρυφά μηνύματα.

Σχεδιάστηκε λίγο μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο από τον μηχανικό Άρθρουρ Σέρμπιους για εμπορική χρήση αλλά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υιοθετήθηκε από πολλές εθνικές κυβερνήσεις και στρατιωτικούς.

 Η συσκευή έγινε ευρύτερα γνωστή εξαιτίας της χρήσης της από τις δυνάμεις του Άξονα για την κωδικοποίηση στρατιωτικών εντολών, για ασφαλή μετάδοση μέσω ραδιοφώνου, στο πλαίσιο της στρατηγικής «blitzkrieg».

Υπήρχαν και σχετικά βιβλία που περιείχαν οδηγίες για το πώς οι χειριστές πρέπει να ρυθμίζουν τις μηχανές Enigma για να κωδικοποιούν τα μηνύματα.

 Η κατανόηση των αρχών πίσω από το μηχάνημα και οι καθημερινές αλλαγές στον κώδικα επέτρεψαν στους ειδικούς του Μπλέτσλεϊ Παρκ, με επικεφαλής τον Άλαν Τούρινγκ, να μάθουν να αποκρυπτογραφούν τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις των Ναζί. Στο αποκορύφωμά τους, οι Συμμαχικές δυνάμεις αποκωδικοποιούσαν με τη βοήθεια των κρυπτογράφων του Μπλέτσλεϊ Παρκ και του Άλαν Τούρινγκ, περίπου 3.000 γερμανικά μηνύματα την ημέρα και βοήθησαν να συντομευθεί ο πόλεμος και να σωθούν χιλιάδες ζωές.  

«Το εύρημα ήταν σπουδαίο» δήλωσε η Γκαμπριέλ Ντέντερερ του WWF που είχε προσλάβει τους δύτες για να καθαρίσουν τη θάλασσα από παρατημένα δίχτυα.

«Μακράν το πιο εντυπωσιακό ιστορικό εύρημα»

Η μηχανή Enigma βρέθηκε στο βυθό όταν η εταιρεία Submaris χρησιμοποίησε τεχνολογία σόναρ για να εντοπίσει το δίχτυ στο οποίο είχε πιαστεί. Σύμφωνα με τον δύτη Φλόριαν Χούμπερ, πιθανότατα πετάχτηκε στη θάλασσα τον Μάιο του 1945 όταν τα πληρώματα περίπου 50 υποβρυχίων έλαβαν εντολή να τα βυθίσουν στον κόλπο Γκέλτινγκ, κοντά στη Δανία, για να μην πέσουν στα χέρια των Συμμάχων.

Τα αντίγραφα της μηχανής Enigma είναι πλέον «εξαιρετικά σπάνια», συνέχισε ο Χούμπερ, με «ελάχιστα πια να είναι διαθέσιμα στα γερμανικά μουσεία».

«Έχω κάνει πολλές συναρπαστικές και παράξενες ανακαλύψεις αλλά ποτέ δεν φαντάστηκα ότι κάποια ημέρα θα βρίσκαμε μια από τις θρυλικές μηχανές Enigma. Δεν θα ξεχάσω σύντομα αυτή τη μέρα» είπε ενθουσιασμένος ο Χούμπερ.

Ποιος ήταν ο Άλαν Τούρινγκ

Το όνομα του Άλαν Τούρινγκ έγινε γνωστό μετά την ταινία του 2004 «Το Παιχνίδι της Μίμησης». Αν και ο ίδιος δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός, το έργο του κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ιδιαίτερα σημαντικό.

Ο Άλαν Τούρινγκ γεννήθηκε το 1912 στο Λονδίνο και σπούδασε Μαθηματικός στα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και του Πρίνστον.

Εργαζόταν ήδη στην υπηρεσία της Βρετανικής Κυβέρνησης που κωδικοποιούσε και αποκρυπτογραφούσε μηνύματα πριν από το ξέσπασμα του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1939, ο Τούρινγκ ανέλαβε επικεφαλής στο Μπλέτσλεϊ Παρκ, όπου λάμβαναν χώρα οι μυστικές εργασίες για την αποκρυπτογράφηση των στρατιωτικών κωδικών που χρησιμοποιούσε η Γερμανία και οι σύμμαχοί της.

Η κύρια ενασχόλησή του ήταν να σπάσει τον κώδικα της μηχανής Enigma. Πολωνοί μαθηματικοί είχαν προηγουμένως καταφέρει να διαβάζουν τα μηνύματα της Enigma αλλά οι Γερμανοί ενίσχυσαν την κρυπτογράφηση αλλάζοντας τον κώδικα κάθε ημέρα. Αυτό έκανε δυσκολότερη την κατανόηση και φυσικά το σπάσιμο του κώδικα.

Ο Τούρινγκ έπαιξε βασικό ρόλο σε αυτό, επινοώντας - μαζί με τον συνάδελφό του Γκόρντον Ουέλμαν - ένα μηχάνημα γνωστό ως «Bombe». Αυτή η συσκευή μείωσε σημαντικά το έργο των ανθρώπων που προσπαθούσαν να σπάσουν τον κώδικα και από τα μέσα του 1940, τα σήματα της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας διαβάζονταν από το Μπλέτσλεϊ.