Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Apple: Ξεπέρασε τις προσδοκίες, παρά την πτώση- ρεκόρ στις πωλήσεις των iPhone



Για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια η Apple είδε έσοδα και κέρδη σε τροχιά πτώσης για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο. Μάλιστα οι πωλήσεις του iPhone κατέγραψαν πτώση ρεκόρ το τρίμηνο, που έληξε στις 30 Μαρτίου. Ωστόσο οι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν. Αντιθέτως επικροτούν την δυναμική της εταιρείας σε άλλες υπηρεσίες και προϊόντα πέραν των έξυπνων κινητών. 

Η Apple ανακοίνωσε ότι το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου τα έσοδα από iPhone έκαναν βουτιά 17% στα 31 δισ. δολάρια, ενώ τα συνολικά έσοδα περιορίστηκαν στα 58 δισ. δολάρια από 61,1 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Τα κέρδη σημείωσαν πτώση 16% στα 11,56 δισ. δολάρια.

Στην τεράστια αγορά της Κίνας η πτώση των εσόδων επιβραδύνθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά ήταν και πάλι της τάξης του 20%. Η εταιρεία ελπίζει πάντως ότι θα αντέξει στον ανταγωνισμό. 

Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών, με αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να ενισχυθεί 5% στις μεταμεσονύχτιες ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά το κλείσιμο της επίσημης αγοράς. Στήριγμα στη μετοχή έδωσε και η απόφαση να διαθέσει επιπλέον 75 δισ. δολάρια για επαναγορά ιδίων μετοχών. 

Για το τρέχον τρίμηνο η Apple βλέπει έσοδα 52,5 έως 54,5 δισ. δολαρίων, τα οποία είναι επίσης υψηλότερα των εκτιμήσεων των ειδικών.