Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Απολογίες τέλος από τον Mr Facebook: Ο Ζούκερμπεργκ αρνείται να δώσει εξηγήσεις σε επτά χώρες



Η διαρροή των προσωπικών δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών στην Cambridge Analytics αποτέλεσε το μεγαλύτερο σε έκταση σκάνδαλο στο διαδίκτυο.

 

Ο Mr Facebook, κατά κόσμο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δέχθηκε να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας, καθώς από τη μία έπρεπε να κατευνάσει τις αντιδράσεις και τις συνέπειας, διατηρώντας σε λογικό πλαίσιο την πτώση της μετοχής στο χρηματιστήριο και από την άλλη όφειλε να δώσει εξηγήσεις στα εκατομμύρια των Αμερικανών που επηρεάστηκαν, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των διαρροών αφορούσε λογαριασμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δέχθηκε να δώσει εξηγήσεις και ενώπιον του κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ήταν το αποκορύφωμα, καθώς ο Mr Facebook άλλαξε τακτική, αποφασίζοντας ότι αρκετές εξγηγήσεις έδωσε σε βουλευτές, απαντώντας αρνητικά στο αίτημα επτά χωρών.

Την Τρίτη, η εταιρεία δέχθηκε αίτημα από τα κοινοβούλια της Βρετανίας, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Ιρλανδίας, της Λετονίας και της Σινγκαπούρης, προκειμένου ο ίδιος ή ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Richard Allan, να εμφανιστούν ενώπιον των βουλευτών και να απαντήσουνσ τα ερωτήματά τους για τις διαρροές στοιχείων από το Facebook. Την Παρασκευή, η απάντηση που δόθηκε ήταν αρνητική.

 

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δέχεται μεγάλες πιέσεις από όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη προκειμένου να απολογηθεί για τη διαρροή των στοιχείων 87 εκατ. λογαριασμών, γεγονός που έχει προκαλέσει την πτώση της μετοχής του Facebook σε ικανό ποσοστό και την απώλεια πολλών εκατομμυριών. Το περιβάλλον του Mr Facebook εκτιμά ότι η... περιοδεία του στα κοινοβούλια των επτά χωρών θα δώσει το έναυσμα για ακόμη περισσότερα αιτήματα, γεγονός που αν συμβεί, θα «σέρνει» την ατυχή αυτή ιστορία για πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια ακόμη.

Εκτός των επτά αιτημάτων, υπήρξε και πρόταση της Αυστραλίας προκειμένου ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ να απολογηθεί ενώπιον μίας διεθνούς επιτροπής βουλευτών, που θα εκπροσωπεί όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Η απάντηση των δικηγόρων του Mr Facebook ήταν και πάλι αρνητική, καθώς όπως είπαν χαρακτηριστικά: «Ο πελάτης μας δεν μπορεί να είναι διαθέσιμος για όλα τα κοινοβούλια στον πλανήτη».