Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και ... Huawei η Ανατολική Ευρώπη



H αμερικανική εκστρατεία κατά της Huawei, που έχει ως στόχο να θέσει τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, στη μαύρη λίστα των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, απασχολεί έντονα την Ανατολική Ευρώπη. Οι χώρες της περιοχής βρίσκονται σε δίλημμα για το εάν πρέπει να ταχθούν ξεκάθαρα στο πλευρό της Ουάσιγκτον ή να τηρήσουν μία πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στην Κίνα, που «φλερτάρει» έντονα μαζί τους τα τελευταία χρόνια.

Στην Τσεχία οι αξιωματούχοι εμφανίζονται διχασμένοι. Από τη μία πλευρά είναι εκείνοι που συμμερίζονται τις ανησυχίες των Αμερικανών, αλλά και των δικών τους υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας για πιθανή κατασκοπεία και από την άλλη εκείνοι που θέλουν να δουν τις κινεζικές επενδύσεις, το εμπόριο και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες να αυξάνονται. 

 
 

Στην Πολωνία είχαμε πρόσφατα τη σύλληψη στελέχους της Huawei για κατασκοπεία. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, παρέχοντας διαβεβαιώσεις από τη μία στις ΗΠΑ και από την άλλη αποφεύγοντας αιφνίδιες αποφάσεις, που θα μπορούσαν να εξοργίσουν την Κίνα. Οι κυβερνήσεις της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας στηρίζουν τη Huawei. 

Αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, θα επισκεφτεί την περιοχή, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δει πολύ λίγες επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τις ΗΠΑ. Κινέζοι πρωθυπουργοί και υπουργοί από την άλλη, έχουν από την άλλη συναντηθεί με όλες τις κυβερνήσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από το 2012 και έπειτα, ενώ το 2016 ο Σι Τζινπίνγκ πέρασε τρεις ημέρες στην Πράγα. Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, φέρεται να είναι ένας από τους μεγάλους υπεραπιστές της Huawei στην Ευρώπη.