Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ακίρα Ιφουκούμπε: H Google τιμά με doodle τον Ιάπωνα συνθέτη της μουσικής του «Godzilla»



Ο σπουδαίος Ιάπωνας συνθέτης Ακίρα Ιφουκούμπε (Akira Ifukube) έχει σήμερα την τιμητική του, αφού η Google του αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 107 χρόνων από τη γέννησή του.


 
 

Ο Ακίρα Ιφουκούμπε γεννήθηκε σαν σήμερα το 1914 στο Κουσίρο, στο νησί του Χοκάιντο, της Ιαπωνίας. Ως έφηβος υπήρξε ένας παθιασμένος ακροατής των ευρωπαϊκών μουσικών κομματιών και φιλοδοξούσε να συνενώσει τη βαθιά ριζωμένη εθνική του ταυτότητα σε πρωτότυπες συνθέσεις, μια ιδέα που ενισχύθηκε περαιτέρω αφού άκουσε το συναισθηματικό ορχηστρικό κομμάτι του Ρώσου συνθέτη του 1913 «The Rite of Spring» σε ηλικία 14 ετών.

 

Το 1935 ο Ιφουκούμπε έφυγε από το σπίτι του για να σπουδάσει δασοκομία στο Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο, όπου έγραψε τον πρώτο του αρχικό ορχηστρικό νούμερο.


 
 

Αποφοιτώντας από το Πανεπιστήμιο, επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της μουσικής. Το 1947, κυκλοφόρησε την πρώτη από τις περισσότερες από 250 μουσικές για ταινίες του που παρήγαγε τον επόμενο μισό αιώνα. Αποκορύφωμα της καριέρας του ήρθε το 1954 όταν έγραψε το soundtrack για την ιαπωνική ταινία ιαπωνική «Godzilla» (1954 σε σκηνοθεσία Ισιρόο Χόντα).

 


 
 

Εκτός από την ενασχόλησή του με τη σύνθεση στη μουσική, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Τόκιο, όπου αργότερα έγινε και Πρόεδρος. Ακόμα, ο Ακίρα Ιφουκούμπε δημοσίευσε ένα βιβλίο 1.000 σελίδων για τη θεωρία με τίτλο «Ενορχήστρωση». Η ιαπωνική κυβέρνηση του απένειμε το Τάγμα Πολιτισμού, αλλά και του Ιερού Θησαυρού, Τρίτης Κατηγορίας.


 
 

Πέθανε στο Τόκιο στο Νοσοκομείο Meguro-ku, στις 8 Φεβρουαρίου 2006, σε ηλικία 91 ετών.