Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ζάκυνθος: Το νησί με την πιο διάσημη παραλία της Μεσογείου



«Ω φλόγα του Υακίνθου, Ζάκυνθος εσύ, λουλούδι της Ανατολής, Χρυσό Νησί», έγραψε ο Έντγκαρ Άλαν Πόε για τη μαγευτική Ζάκυνθο. Το πανέμορφο νησί του Ιονίου όμως δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού διαθέτει πλούσια ιστορία και ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο που θα σας σαγηνεύσει!

Εδώ έζησαν και διέπρεψαν εμβληματικές μορφές των γραμμάτων, όπως ο Διονύσιος Σολωμός και ο Ανδρέας Κάλβος, ενώ σε συνδυασμό με το άφθονο πράσινο, τις καταγάλανες παραλίες, τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, το διάσημο Ναυάγιο, αλλά και τις καντάδες του, δικαίως συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας.

Η πόλη της Ζακύνθου (Χώρα), χτισμένη πάνω στα συντρίμμια της παλιάς πόλης που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό του 1953, διατηρεί ακόμη σε μεγάλο βαθμό το αρχιτεκτονικό στυλ επηρεασμένο από την τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η μεγάλη πλατεία προς τιμήν του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού, η οποία περιτριγυρίζεται από το Βυζαντινό Μουσείο, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, αλλά και το ιστορικό «Καζίνο». Λίγο πιο πέρα στέκει ακόμη το εκκλησάκι του Αγίου Νικόλα του Μώλου χτισμένο τον 16ο αιώνα, ενώ ακολουθώντας τον δρόμο του λιμανιού, τη Στράντα Μαρίνα, θα βρεθείτε μπροστά στον ναό του πολιούχου του νησιού, του Αγίου Διονυσίου.

Πίσω από την πλατεία του Σολωμού, θα συναντήσετε την πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο του Σολωμού και του Κάλβου και την Καθολική Εκκλησία. Από εκεί αρχίζει και ο πιο εμπορικός δρόμος της Ζακύνθου (Αλεξάνδρου Ρώμα), ο οποίος μέχρι και σήμερα διατηρεί το επτανησιακό στυλ.

Παραλίες
Η Ζάκυνθος διαθέτει πολλές και όμορφες παραλίες, για τις οποίες μπορεί να υπερηφανεύεται. Άλλες κοσμοπολίτικες, άλλες κρυμμένες, με άμμο ή βότσαλα, συνθέτουν έναν πλούσιο κατάλογο, που θα ανταποκρίνεται σε όλα τα γούστα.

Ναυάγιο: Μία από τις πιο διάσημες παραλίες του κόσμου και ίσως η καλύτερη του νησιού και της Ελλάδας με βαθιά τιρκουάζ νερά. Η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα με καραβάκια (η πιο κοντινή απόσταση είναι από το Πόρτο Βρώμη στις Μαριές), αλλά μπορείτε να τη θαυμάσετε και από πάνω αν σταθείτε στην εξέδρα στην ανοιχτή πλευρά των βράχων. Εκεί βρίσκεται και το περίφημο «Ναυάγιο», που δεσπόζει σε κάθε τουριστικό οδηγό. Πρόκειται για το πλοίο «Παναγιώτης», που μετέφερε λαθραία ποτά και τσιγάρα και εντοπίστηκε από τις αρχές το 1982. Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, κατά την καταδίωξη, το πλοίο προσάραξε στη συγκεκριμένη παραλία και από τότε προσελκύει χιλιάδες τουρίστες.

Τσιλιβί: Μαλακή χρυσή άμμος και ρηχά νερά τη συγκαταλέγουν ανάμεσα στις καλύτερες παραλίες της Ζακύνθου. Αποτελεί ιδανική επιλογή και για οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bar.

 

Λιμνιώνας: Η φυσική ομορφιά του νησιού σε όλο της το μεγαλείο. Μάλιστα, έχει βαθιά νερά που επιτρέπουν τις καταδύσεις. Η άγρια ομορφιά της θα σας δώσει τις καλύτερες φωτογραφίες, ενώ μπορείτε να κάνετε ηλιοθεραπεία πάνω στα επίπεδα βράχια της.

Λαγανάς: Αρκετά πολυσύχναστη, με χρυσή άμμο και ρηχά νερά. Η παραλία του Λαγανά είναι οργανωμένη με πολλά μπαρ και εστιατόρια, ενώ εκεί μπορείτε να κάνετε κάθε είδους θαλάσσια σπορ. Από την παραλία του Λαγανά έχετε την ευκαιρία να πάρετε καραβάκι για να δείτε τις χελώνες καρέτα-καρέτα ή να επισκεφθείτε το Μαραθονήσι για ένα αξέχαστο μπάνιο. Το βράδυ η παραλία γεμίζει τουρίστες και αποτελεί ιδανικό μέρος για διασκέδαση.

Κερί: Είναι μια γραφική παραλία με βότσαλα και βρίσκεται στο καταπράσινο χωριό του Κεριού. Κάποτε εκεί υπήρχε μια αποξηραμένη λίμνη, απ’ όπου πήρε και το όνομά της.

Μακρύς Γιαλός: Μία από τις μικρότερες παραλίες στα βόρεια του νησιού με μικρές σπηλιές που ομορφαίνουν το φυσικό τοπίο. Η παραλία έχει μικρό βότσαλο και βαθιά κρύα νερά. Από εδώ μπορείτε να πάρετε καραβάκι για να δείτε τις Γαλάζιες Σπηλιές (Blue Caves), το Ναυάγιο ή την Κεφαλονιά.

Γέρακας: Η αμμώδης αυτή παραλία ανήκει στη χελώνα καρέτα-καρέτα, γι' αυτό και θα συναντήσετε πολλές φωλιές. Η παραλία του Γέρακα προστατεύεται από το Εθνικό Πάρκο Ζακύνθου και απαγορεύεται η ανθρώπινη παρουσία από τις 7 π.μ. έως τη δύση του ήλιου.

Άγιος Νικόλαος: Φημισμένη παραλία στην περιοχή του Βασιλικού, η οποία είναι ιδανική για νέους που αναζητούν θαλάσσια σπορ και έντονη διασκέδαση. Έχει πάρει το όνομά της από το ξωκλήσι που βρίσκεται στον διπλανό βράχο.

 

Μπανάνα: Μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού που έχει πάρει το όνομά της από τη μορφολογία της. Βρίσκεται στην περιοχή του Βασιλικού και είναι αμμώδης με ρηχά καθαρά νερά.

Καλαμάκι: Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Χώρα και αποτελεί συνέχεια της παραλίας του Λαγανά. Και το Καλαμάκι προστατεύεται από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, γι' αυτό δεν μπορείτε να την επισκεφθείτε όλες τις ώρες της ημέρας.

Ξύγκια: Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και μπορεί το όνομα να μην σας προτρέπει να την επισκεφθείτε, αλλά σίγουρα είναι μια όμορφη μικρή παραλία, κρυμμένη ανάμεσα στους βράχους. Η μυρωδιά εκεί θα σας παραξενέψει, καθώς τα νερά περιέχουν θειάφι.

Πόρτο Κούκλα: Βρίσκεται στην τουριστική περιοχή του Άγιου Σώστη στην περιοχή του Λαγανά και αποτελεί καλή επιλογή για ένα ήρεμο και χαλαρωτικό μπάνιο.

Πόρτο Ρόξα: Μοναδική ομορφιά στα δυτικά της Ζακύνθου. Εδώ μπορείτε να καταδυθείτε στα καταγάλανα νερά από τον βατήρα και να κάνετε ηλιοθεραπεία στα βράχια. Εάν θελήσετε μπορείτε να κολυμπήσετε με προσοχή , καθώς τα νερά της είναι αρκετά βαθιά.

 

Αλυκές: Αμμώδης και οργανωμένη με ρηχά νερά αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες και ντόπιους. Από εδώ περπατώντας θα φτάσετε στην παραλία του Αλυκανά.

Αργάσι: Πολύ κοντά στη Χώρα, την προτιμούν κυρίως οικογένειες για ήρεμες διακοπές.

Πόρτο Ρώμα: Ήσυχη παραλία με μικρά ταβερνάκια. Εδώ μπορείτε να φτάσετε και με σκάφος και να δέσετε στο μικρό λιμανάκι.

Πόρτο Ζόρο: Αρκετά ήσυχη με παρθένα νερά διαθέτει ξαπλώστρες και ειδικό χώρο στάθμευσης.

Αξιοθέατα
Εκτός από το Ναυάγιο, τις Γαλάζιες Σπηλιές και το Μαραθονήσι που φιλοξενεί τις καρέτα-καρέτα, η Ζάκυνθος διαθέτει πολλά ακόμη αξιοθέατα που θα σας μαγέψουν.

Μπόχαλη: Σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από την πόλη βρίσκεται το όμορφο αυτό μέρος με τη μοναδική θέα. Η καλύτερη ώρα της ημέρας για να την επισκεφθείτε είναι το απόγευμα, ώστε να δείτε το ηλιοβασίλεμα και να κάνετε βόλτα στα γραφικά δρομάκια με τα μυρωδάτα λουλούδια. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε σε κάποια καφετέρια το παραδοσιακό γλυκό φρυγανιά. Το βράδυ μάλιστα θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε και τις παραδοσιακές ζακυνθινές καντάδες.

Λόφος του Στράνη: Βρίσκεται στη Μπόχαλη, ενώ από εδώ ο επισκέπτης ατενίζοντας προς τη δύση θα δει τον κάμπο της Ζακύνθου, προς το βορρά θα δει την Κεφαλλονιά και προς την ανατολή το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου και τη Στερεά Ελλάδα. Στον Λόφο του Στράνη, όπως λέγεται, ο Σολωμός ακούγοντας τους κανονιοβολισμούς από το Μεσολόγγι έγραψε τον Εθνικό μας Ύμνο.

 

Ενετικό Κάστρο: Στην κορυφή της Μπόχαλης, βρίσκεται το Ενετικό Κάστρο που χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Η κύρια πύλη του Κάστρου είναι διακοσμημένη με το γνωστό βενετσιάνικο φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου και ειδικά όταν νυχτώνει, τα φώτα της πόλης που απλώνονται στους πρόποδες του λόφου δημιουργούν ένα φανταστικό τοπίο.

Καμπί: Εδώ δεν μπορείτε να κολυμπήσετε, καθώς δεν διαθέτει παραλία, αλλά μπορείτε να απολαύσετε τη θέα που δημιουργούν οι απότομοι βράχοι. Ακόμη, στο Καμπί υπάρχει ένας μεγάλος σταυρός, ο οποίος χτίστηκε προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών από τους γερμανούς κατακτητές.

 

Μουσείο Ζακύνθου: Το Βυζαντινό Μουσείο κατασκευάστηκε μετά τον μεγάλο σεισμό και περιλαμβάνει συλλογές με έργα ξυλογλυπτικής, τοιχογραφίες κ.ά.

Ναυτικό Μουσείο Επτανήσου: Βρίσκεται στη Μπόχαλη και μέσα από τα εκθέματά του παρουσιάζει την εξέλιξη της ναυτικής ιστορίας των Επτανήσων.

Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων: Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στεγάζεται το Μαυσωλείο που φιλοξενεί τα οστά του Σολωμού, του Κάλβου και της συζύγου του. Παράλληλα, περιλαμβάνει σπάνιους θησαυρούς και χειρόγραφα του Σολωμού, του Μάτεση, του Ρώμα και του Ξενόπουλου.

Άγιος Διονύσιος: Στον μητροπολιτικό ναό θα προσκυνήσετε το σκήνωμα του πολιούχου της Ζακύνθου, του Αγίου Διονυσίου.

 

Askos Stone Park: Στο Πέτρινο Πάρκο «Ασκός», μια ανάσα από τις Βολίμες, θα κάνετε μια αξέχαστη βόλτα ανάμεσα σε 200.000 αυτοφυή δέντρα, μερικά από τα οποία έχουν ηλικία πολλών αιώνων, και σε ζώα που ζουν σε φυσικές συνθήκες.

Μαριές: Ένα όμορφο καταπράσινο ορεινό χωριό στα βορειοδυτικά του νησιού. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν το πρώτο χωριό που επισκέφθηκε η Μαρία η Μαγδαληνή και μίλησε για τον Χριστό, ενώ θα δείτε και το αποτύπωμα του ποδιού της επάνω σε βράχο.

Που να μείνετε
Strada Marina Hotel, Χώρα, 26950 427613

St John Villas Hotel & Spa, Τσιλιβί, 26950 24178

Nobelos Luxury Suites, Άγιος Νικόλαος Βολιμών, 6944 148283

Belvedere Luxury Suites, Γέρακας, 26950 36061

 

Που να φάτε
Αέρας, Μαριές, 697 689 4975

Ο αδερφός του Κώστα, Βασιλικός, 26950 35347

Πόρτο Λιμνιώνας, Πόρτο Λιμνιώνας, 26957 72072

Η ταβέρνα του Σκλούμπου, Άγιος Σώστης Λιθακιάς, 6977 749390