Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τρία νησιά του Αργοσαρωνικού για ανοιξιάτικες εξορμήσεις



Με το καλοκαίρι να πλησιάζει όλο και περισσότερο, αναζητούμε προορισμούς που το φέρνουν ακόμα πιο κοντά. Ιδανική επιλογή τα νησιά του Αργοσαρωνικού, που συνδυάζουν την κοντινή απόσταση από την Αθήνα με τις υπέροχες εμπειρίες που προσφέρουν στους επισκέπτες τους.

Βάζουμε τρία από αυτά στο επίκεντρο, λοιπόν, και οργανώνουμε την επόμενη ανοιξιάτικη εξόρμηση, με άρωμα καλοκαιριού.

Σπέτσες

Ένα από τα πιο αρχοντικά νησιά του Αργοσαρωνικού, οι Σπέτσες φημίζονται για την ένδοξη ναυτική παράδοση, την αξιόλογη ιστορία και την ιδιαίτερη κουλτούρα τους. Σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από την Πειραιά, απέχουν από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μόλις 2 ώρες, ενώ προσεγγίζονται και οδικώς μέσω της Κόστα.

Γνωστές ως «Πιτυόνησος» και «Πιτυούσα» κατά την αρχαιότητα, οφείλουν το σημερινό όνομά τους στους ναυτικούς του Μεσαίωνα. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την περίοδο 1821-1832, διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς μαζί με την Ύδρα και τα Ψαρά ήταν από τα πρώτα νησιά που εξεγέρθηκαν κατά των Τούρκων. Εκείνη την περίοδο μάλιστα, αναδείχτηκαν δύο από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του νησιού, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και ο Ανδρέας Μιαούλης.

Εδώ θα βρείτε λίγες (το νησί καταλαμβάνει μία έκταση 22,5 τ.χλμ.) παραλίες, αξιόλογες και ποιοτικές επιλογές σε ό,τι αφορά τη διασκέδασή σας, αλλά και πανέμορφες εικόνες και τοπία που σίγουρα θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη σας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το συγκεκριμένο νησί αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων για short breaks!

Ύδρα

Μέσα στα λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρά της χωράει απλόχερα η ομορφιά μιας υπέροχης αρχιτεκτονικής, μιας κοσμοπολίτικης αύρας και μιας ένδοξης ιστορίας. Η Ύδρα σας υποδέχεται αμφιθεατρικά χτισμένη με τα παραδοσιακά, πέτρινα κτήρια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές να αγκαλιάζουν το παλιό λιμάνι.

Τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται εδώ κι έτσι μπορεί κανείς να εκτιμήσει είτε το περπάτημα είτε τα ακούραστα γαϊδουράκια, που προσθέτουν μια πινελιά γραφικότητας στο έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερο νησί. Αφού θαυμάσετε το πανέμορφο σκηνικό στο Παλιό Λιμάνι, ανηφορίστε προς την παλαιότερη συνοικία του νησιού, την Κιάφα.

Στη συνέχεια, επισκεφτείτε το Μουσείο με το αρχείο της Επανάστασης και παρατηρήστε τα αρχοντικά των Κουντουριώτη, Μιαούλη, Τομπάζη, Κριεζή, Βούλγαρη και Τσαμάδων, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Αξίζει να επισκεφτείτε και κάποια από τις εκθέσεις που διοργανώνονται στο νησί με τον έντονα arty χαρακτήρα. Κοντά στο λιμάνι της Ύδρας και εύκολα προσβάσιμες με τα πόδια είναι οι παραλίες Σπηλιά, Υδρονέτα, Αυλάκι και Μανδράκι. Για τις υπόλοιπες θα χρειαστεί να πάρετε θαλάσσιο ταξί, βάρκα ή γαϊδουράκια.

Αίγινα

Το πιο κοντινό νησί στην Αθήνα και κλασική λύση για ημερήσιες εκδρομές, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Η Αίγινα, το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Αργοσαρωνικού σας υποδέχεται στο γραφικό λιμανάκι της πρωτεύουσάς της, υποσχόμενη μια όμορφη εμπειρία.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι το κατάλευκο εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα που καλωσορίζει τους επισκέπτες, ενώ καΐκια και ψαροταβέρνες συμπληρώνουν γραφικά τα νεοκλασικά και τα μνημεία.

Η παλιά πρωτεύουσα της Αίγινας είναι η Παλαιοχώρα. Αποκαλείται και νησιωτικός Μυστράς, ενώ είναι σκαρφαλωμένη μακριά από τη θάλασσα, για προστασία από τους πειρατές. Πινελιά που θυμίζει Κυκλάδες είναι η Πέρδικα, το όμορφο λιμανάκι του νησιού, με «θέα» το νησάκι Μονή.