Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Σπίτι του 1800 στην Κεφαλονιά έγινε ξενοδοχείο-μουσείο και μάγεψε (δικαίως) τον Guardian!



To George Molfetas που βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό, τη Φαρακλάτα στην Κεφαλονιά. Δεν είναι μία τυχαία περίπτωση αφού έχει αναφερθεί ο Guardian σε αυτό. 

Το μουσείο ξενοδοχείο  βρίσκεται στα Φαρακλάτα, ένα όμορφο χωριό λίγο έξω από το Αργοστόλι. Το χωριό γλίτωσε κατά έναν αρκετά μεγάλο βαθμό από τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε το νησί το 1953, γι αυτό και σήμερα διατηρεί αρκετά τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Το Ξενοδοχείο είναι αφιερωμένο στον σατυρικό Κεφαλονίτη ποιητή Γεώργιο Μολφέτα, το γραφείο και αρκετά προσωπικά είδη του οποίου σώζονται και είναι ενσωματωμένα με τον διάκοσμο των δωματίων.

Η εμπειρία της διαμονής στο Museum Hotel George Molfetas είναι πραγματικά πρωτόγνωρη. Κι αυτό γιατί ο επισκέπτης έχει την αίσθηση ότι επισκέπτεται ένα λαογραφικό μουσείο (αφού όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι πλήρως διακοσμημένοι με μουσειακό χαρακτήρα), με την διαφορά όμως ότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μείνει στο χώρο αυτό, και έτσι να αφήσει τις διακοπές του να διαδραματιστούν σε μία άλλη εποχή - ρομαντική, ατμοσφαιρική, νοσταλγική...

p7

Το ξενοδοχείο είναι δημιούργημα - ή μάλλον πραγματοποίηση του ονείρου ζωής - της γλυκύτατης (εικονιζόμενης παρακάτω) Κατερίνας Δήμα, η οποία άφησε πίσω της τη ζωή στην Αθήνα όταν ένοιωσε την πρόκληση της δημιουργίας αυτής να την καλεί στην πατρογονική Κεφαλονιά. Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, και υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναστήλωσε ριζικά ένα παραδοσιακό διατηρητέο Κεφαλονίτικο σπίτι του 1895, για να στεγάσει σε αυτό το όνειρό της, που είναι ταυτόχρονα μία από τις πιο πρωτότυπες προτάσεις διαμονής που έχω συναντήσει...

p10

«Ο θείος της μαμάς μου ήταν ποιητής, εκδότης και μουσικός.  Ίσως τον έχεις ακουστά, ήταν ο Γεώργιος  Μολφέτας.  Γεννήθηκε το 1872 και ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα της εποχής. Η τελευταία εφημερίδα που είχε εκδώσει λεγόταν Ζιζάνιο και είχε απήχηση όχι μόνο στους Κεφαλλονίτες αλλά  και στους Αθηναίους.  Ο Ελευθέριος Βενιζέλος άνηκε στους φανατικούς αναγνώστες του. Ήταν σατιρικός, ήταν φευγάτος. Εγώ μεγάλωσα με αυτό τον θρύλο στον οποίο η νόνα μου, που μεγάλωσα κοντά της γιατί η μαμά μου δούλευε, είχε απίστευτη αδυναμία. Ήταν συνεπαρμένη με την προσωπικότητά του αδελφού της και εγώ ζούσα μέσα απ΄ αυτές τις ιστορίες το παρελθόν της οικογένειάς μου.

p5

«Όταν ήμουν 21 έτος  επρόκειτο να παντρευτώ έναν Σμυρνιό που είχε μεγαλώσει με τρείς Σμυρνιές. Τη μαμά του, την θεία του και την γιαγιά του. Εγώ λοιπόν δεν μπορούσα να πάω ξυπόλυτη στα αγκάθια, με τα φτωχά μου Κεφαλλονίτικα φαγάκια, κι έτσι πήγα στην Αθήνα, στη σχολή της κυρίας Τριανταφυλλίδου που ήταν και η μοναδική σχολή υψηλής μαγειρικής. Πήγα λοιπόν οχτώ μήνες για να μάθω να μαγειρεύω και να φτιάχνω και γλυκά. Το έκανα καλά το άθλημα! Πήρα τα βραβεία μου και μετά μαγείρευα με πάθος σε όλη μου τη ζωή, αλλά μόνο για την οικογένεια. Όποτε ανέφερα στη ζωή μου σε διάφορες φάσεις ότι θέλω να κάνω ένα εστιατόρια μου έλεγαν όλοι “σώπα και μη μιλάς”, δεν θέλεις τέτοιους μπελάδες πάνω στο κεφάλι σου. Κάποια στιγμή που έμεινα μόνη, τα παιδιά είχαν φύγει, μπορούσα πια να το πάρω πάνω μου και έκανα την εξής σκέψη. Είχα στα χέρια μου μια τεράστια περιουσία από κειμήλια και αντίκες. Από την Σμυρναίικη οικογένεια την Κεφαλλονίτικη και τους γονείς του συχωρεμένου του άντρα μου. Υπέροχα πράγματα. Κεντήματα, βιβλία, έπιπλα, φωτιστικά. Σκέφτηκα λοιπόν ότι αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να τα χω μόνο για μένα, πρέπει να φτιάξω έναν χώρο που να μπορεί ο κόσμος να έρχεται να τα βλέπει.

p4

Βέβαια μη φανταστείτε ότι η διαμονή στο Museum Hotel George Molfetas έχει την... κλεισούρα και την αδράνεια του παρελθόντος. Κάθε άλλο!... Διαθέτει όλες τις σύγχρονες ανέσεις, από κλιματιστικά συστήματα, sauna και jacuzzi μέχρι broadband internet, τηλεοράσεις με DVD players και βάσεις για iPod. Επιπλέον, τα δωμάτια έχουν ευφάνταστες λεπτομέρειες που φέρνουν το παρελθόν και το παρόν στην ίδια ευθεία - αγαπημένο μου σημείο το δωμάτιο Έρωτας, με τον αρχοντικό διάκοσμο της παλιάς Κεφαλονιάς και την open-plan ντουσιέρα που παντρεύει τη γυμνή πέτρα του αρχικού οικήματος με την σύγχρονη ψηφίδα.

Βράβευση του Μουσείου Ξενοδοχείου Γεώργιος Μολφέτας

Το ξενοδοχείο μουσείο Γεώργιος Μολφέτας έχει κατακτήσει το βραβείο Luxury Historical Hotel – Kefalonia.