Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πράμαντα: Απόδραση στο κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων..



Τα Τζουμέρκα είναι πάντα στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές και όχι άδικα. Τα επιβλητικά βουνά, η μοναδική φύση και ο Άραχθος αποτελούν το τρίπτυχο που θα σε καταπλήξει από το πρώτο λεπτό που θα βρεθείς εκει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε εύκολα κάποιο χωριό των Τζουμέρκων αλλά σήμερα θα σου μιλήσουμε για ένα κεφαλοχώρι της περιοχής, τα Πράμαντα. Έναν όμορφο και παραδοσιακό οικισμό που αξίζει να βάλεις στη λίστα σου για το φετινό χειμώνα ή όταν τα καταφέρεις.

Πράμαντα: Απόδραση στο κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων

Τα Πράμαντα είναι ένα χωριό των βόρειων Τζουμέρκων ιδιαίτερα γραφικό και όμορφο. Χτισμένο αμφιθεατρικά, μπορεί να αποτελέσει είτε τη βάση σου για να εξερευνήσεις την περιοχή είτε σίγουρα την απαραίτητη στάση που πρέπει να κάνεις. Εκεί, στα 840 μέτρα υψόμετρο, στους πρόποδες της Στρογγούλας, θα συναντήσεις ένα χωριό με μεγάλη ομορφιά και φιλόξενους κατοίκους. Το χωριό απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και 66 από την Άρτα αλλά να έχεις στο νου σου ότι έχει αρκετές στροφές οπότε θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος.

Με αφετηρία την πλακόστρωτη πλατεία, θα κάνεις βόλτες στο χωριό, θα πιεις τον καφέ σου σε παραδοσιακά μαγαζάκια και θα απολαύσεις χειροποίητες πίτες για τις οποίες φημίζονται στην Ήπειρο. Η άνοιξη είναι η δική μας αγαπημένη περιοχή για να γνωρίσεις την περιοχή αλλά το χειμώνα θα συναντήσεις σπάνια τοπία ντυμένα στα λευκά. Τα Πράμαντα είναι ένα χωριό των Τζουμέρκων που πρέπει να μπει στη λίστα σου το συντομότερο, περιγράφει exploringgreece.tv.

Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις

Αν βρεθείς στα Τζουμέρκα, εκτός από τα Πράμαντα, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις. Ένα από αυτά είναι με σιγουριά η Μονή Κηπίνας. Το μοναστήρι που είναι κυριολεκτικά χτισμένο μέσα στα βράχια. Και φυσικά δεν γίνεται να παραλείψουμε τη σπηλιά της Ανεμότρυπας. Έχει ιστορία εκατομμυρίων ετών αλλά δεν είναι γνωστή σε πολλούς. Η ιστορία του σπηλαίου όπως, βέβαια, την ξέρουμε σήμερα ξεκινάει κάπου στο 1960. Αυτό είναι βέβαια μια σταγόνα στον ωκεανό του πλούσιου παρελθόντος του.

Όταν βρεθείς στα Πράμαντα, ρώτα και για τα δύο μέρη αλλά και για άλλους κρυμμένους θησαυρούς και φυσικά τα γειτονικά χωριά. Όπως είναι τα Άγναντα και το χωριό Καταρράκτης που πήρε το όνομά του από τον υδάτινο παράδεισο των καταρρακτών… Το σίγουρο είναι ότι αυτή η απόδραση από την καθημερινότητα θα σε αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο.