Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Πεταλιοί: Η μικρή Καραϊβική που βρίσκεται δίπλα στην Αθήνα



Ένα πράγμα που κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει είναι ότι μπορείς να βρεις σε κάθε γωνιά της και ένα μέρος με διαφορετική ομορφιά και μορφολογία. Αγέρωχα βουνά και κρυστάλλινα νερά, καταπράσινα λιβάδια και ονειρικές λίμνες. Όλα μαζί σε μια σύνθεση σπάνια που σε εντυπωσιάζει κάθε φορά. Ένα τέτοιο μαγικό μέρος, εξωτικό που βρίσκεται δίπλα από την Αθήνα.

 Ο λόγος για τους Πεταλιούς, 10 μικρά νησάκια στον παράδεισο του Νοτίου Ευβοϊκού.
Οι Πεταλιοί και η ιστορία τους

Το σύμπλεγμα αυτών των νησιών που ανήκει στη Στερά Ελλάδα, άνηκε την εποχή της τουρκοκρατίας στον Ομέρα Πασά της Καρύστου. Εκεί φιλοξενούταν και το χαρέμι του. Το 1830 προσφέρθηκαν από το ελληνικό κράτος στον τσάρο Νικόλαο Α’ ως ευγνωμοσύνη για την αποτελεσματική του συνδρομή στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Το 1867, ο διάδοχός του Αλέξανδρος Β’ τα έκανε δώρο στην ανηψιά του στο γάμο της με το βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο. Αργότερα, ο πρίγκιπας Γεώργιος τα πούλησε στον εφοπλιστή Εμπειρίκο.

Βλέπεις, λοιπόν, ότι οι Πεταλιοί, μπορεί να μην είναι μην είναι τόσο γνωστοί όσο ο Σκορπιός του Ωνάση, αλλά είναι από το πρώτα νησιά που αγόρασαν ιδιώτες. Αποτελούσαν, μάλιστα, ανέκαθεν πόλο έλξης μεγιστάνων και γαλαζοαίματων. Σήμερα, τα περισσότερα είναι ακατοίκητες βραχονησίδες. εκτός από τρία, τα οποία είναι ιδιωτικά. Στο κοντινό παρελθόν διατηρούσαν έναν μικρό πληθυσμό η Μεγαλόνησος και το Χερσονήσι τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος. Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι.

Η μικρή Καραϊβική δίπλα στην Αθήνα

Τα νησάκια μαγεύουν με την πολυχρωμία των νερών και τις εξωτικές παραλίες που δε θυμίζουν σε τίποτα τις άλλες παραλίες της περιοχής του νότιου Ευβοϊκού. Δεν είναι τυχαίο το ότι αποτελούν αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό αποδράσεων. Ηδη από τη δεκαετία του ’60, οι Πεταλιοί άρχισαν να γράφουν τη δική τους κοσμοπολίτικη ιστορία. Ήταν τότε που η αφρόκρεμα της εποχής πήγαινε εκεί για τα μπάνια της. Η Μαρία Κάλλας διέθετε στο μεγαλύτερο από τα νησιά, γνωστό ως Μεγάλο Πετάλι, το δικό της καλοκαιρινό κατάλυμα, ενώ σταρ της εποχής όπως ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Γκρέτα Γκάρμπο αλλά και πολιτικοί όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ πέρασαν εκεί κάποια από τα καλοκαίρια της ζωής τους.

Με βραχώδεις ακτές και αμμουδερές χρυσές παραλίες, τιρκουάζ νερά και πλούσια βλάστηση δημιουργούν μια ονειρική πανδαισία που θα ζήλευε ο καθένας. Και όμως λίγοι ξέρουν ότι πρόκειται για ένα μέρος που είναι δίπλα στην Αθήνα.  Οι εικόνες από ψηλά είναι μαγικές και όποιος τις δει σίγουρα θα θέλει να βρεθεί από κοντά σε αυτόν τον υδάτινο παράδεισο. Ένα μέρος σαν πίνακας ζωγραφικής με τιρκουάζ χρώματα σαν να είσαι πράγματι στην Καραϊβική. Ή μήπως τελικά είσαι κάπου καλύτερα;

 

πηγη Exploregreece