Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020 -
Μερική συννεφιά

14 °C

Σήμερα, 24. Νοεμβρίου 2020

Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας: Ένας πανέμορφος οικισμός στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου..ΕΙΚΟΝΕΣΠανέμορφος οικισμός στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, χτισμένος σε υψόμετρο 450 μέτρων, πνιγμένος σε καστανιές, κουμαριές, οξιές και πλατάνια και με μοναδική θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας, ο Παλαιός Παντελεήμονας σε κερδίζει με την πρώτη ματιά.

Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη Βόρεια Ελλάδα.

Παλαιός Παντελεήμονας, Πιερία

Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του μετακόμιζαν μαζικά στον παραθαλάσσιο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα. Τη δεκαετία του 1980, όμως, αναπαλαιώθηκε και το χωριό άρχισε να παίρνει και πάλι ζωή και να αναπτύσσεται τουριστικά.

Σήμερα αποτελεί δημοφιλή προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, αφού το χειμώνα είναι ιδιαίτερα γοητευτικός, ενώ το καλοκαίρι προσφέρει δροσιά και απέχει μόνο λίγα χιλιόμετρα από τα παράλια της Πιερίας.

Παλαιός Παντελεήμονας, Πιερία

Περίπου 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 400 χλμ. από την Αθήνα θα χρειαστεί να διανύσετε για να φτάσετε στον Παλαιό Παντελεήμονα και να περπατήσετε στα καλντερίμια του, ανάμεσα στα όμορφα πέτρινα σπίτια. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που έδωσε στο χωριό το όνομά του και το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο.

Εδώ θα βρείτε πολλές παραδοσιακές ταβέρνες για να απολαύσετε την εξαιρετική τοπική κουζίνα μαζί με ντόπιο κρασί και τσίπουρο, καθώς και καταστήματα με σουβενίρ και είδη λαϊκής τέχνης.

Παλαιός Παντελεήμονας, Πιερία

Το πυκνό δάσος από καστανιές, κουμαριές και οξιές που αγκαλιάζει τον Παλαιό Παντελεήμονα  προσφέρεται για πεζοπορικές διαδρομές, ποδήλατο βουνού, διαδρομές 4×4 και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.

Σε απόσταση 20 χλμ. βρίσκεται το Λιτόχωρο και το Φαράγγι του Ενιπέα με τους περίφημους καταρράκτες, ενώ το εντυπωσιακό κάστρο του Πλαταμώνα απέχει μόλις 4 χλμ.

 Παλαιός Παντελεήμονας: Ένα χωριό βγαλμένο από άλλη εποχή

Παλαιός Παντελεήμονας: Ένα χωριό βγαλμένο από άλλη εποχή

Παλαιός Παντελεήμονας: Ένα χωριό βγαλμένο από άλλη εποχή

Παλαιός Παντελεήμονας: Ένα χωριό βγαλμένο από άλλη εποχή