Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ορεινή Ναυπακτία, ο απόλυτος ταξιδιωτικός προορισμός..ΕΙΚΟΝΕΣ



Εκεί που τελειώνει η οροσειρά της Πίνδου, υπάρχει ένα τοπίο βαθυπράσινο, διάσπαρτο με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, κρυστάλλινα ρυάκια, τοξωτά γεφύρια και χιονισμένες βουνοκορφές.

Καλωσήρθατε στην Ορεινή Ναυπακτία και ετοιμαστείτε για ένα Σαββατοκύριακο μέσα στα έλατα.

Εκεί που τελειώνει η οροσειρά της Πίνδου, υπάρχει ένα τοπίο βαθυπράσινο, διάσπαρτο με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, κρυστάλλινα ρυάκια, τοξωτά γεφύρια και χιονισμένες βουνοκορφές. Καλωσήρθατε στην Ορεινή Ναυπακτία και ετοιμαστείτε για ένα Σαββατοκύριακο μέσα στα έλατα.

Τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας (τα Κράβαρα για τους παλαιότερους) χαρίζουν στιγμές απόλυτης βουνίσιας ηρεμίας σε όσους ονειρεύονται μια απόδραση στην αγκαλιά της φύσης. Αλπικά τοπία, διαδρομές μέσα σε έλατα και καστανιές, βόλτες σε ποτάμια, παραδοσιακοί οικισμοί που πνίγονται στο πράσινο, πετρόχτιστοι ξενώνες με αναμμένα τζάκια και υπέροχη θέα, θαλπωρή, τοπικές γεύσεις και τσιπουροκαταστάσεις σε ταβερνάκια. Με άλλα λόγια, το ιδανικό σκηνικό για να ξεκουραστείς και να αδειάσει το μυαλό σου.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας (ή μονή Κοζίτσης) βρίσκεται πάνω από το ομώνυμο χωριό, περίπου 27 χλμ. από την Ελατού. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η ιστορική και θρησκευτική αξία της μονής είναι τέτοια που την αποκαλούν «κιβωτό της Ναυπακτίας».  

 Ιδρύθηκε το 1455 όταν, όπως θέλει η παράδοση, ένας βοσκός από το χωριό βρήκε μια εικόνα της Θεοτόκου κάτω από ένα δέντρο που σώζεται ακόμα και σήμερα. Η εικόνα αυτή λέγετε ότι προερχόταν από το χωριό Αμπελάκια Θεσσαλίας το οποίο λεηλάτησαν οι Οθωμανοί μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Την εικόνα την πέταξαν στον Πηνειό οι Τούρκοι, όταν κατέλαβαν το χωριό. Με θαυματουργό τρόπο η εικόνα βρέθηκε κρεμασμένη στα κλαδιά της βελανιδιάς που βρίσκεται πίσω από το ιερό, στις 15 Αυγούστου του 1455. Τότε χτίστηκε και το πρώτο μοναστήρι, ενώ είκοσι χρόνια μετά (το 1475) στο πλαίσιο ενός εράνου αποκτήθηκε η λάρνακα με το δεξί χέρι του Αγίου Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης.

Κατά τα χρόνια της επανάστασης το Μοναστήρι υπήρξε κρησφύγετο οπλαρχηγών, και καταφύγιο για τα γυναικόπαιδα μετά την πτώση του Μεσολογγίου.

Η Ορεινή Ναυπακτία

Σε πολλά σημεία υπάρχουν φυσικές πηγές…

Image result for ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ