Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ο Βενέτικος ποταμός με τα γαλαζοπράσινα νερά και τα εκπληκτικά γεφύρια



Ο ποταμός του νομού Γρεβενών πηγάζει από τον Σμόλικα και ρέει ανατολικά, συναντώντας τον Αλιάκμονα, του οποίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους, κοντά στο χωριό Αγάπη. Νότια της πόλης των Γρεβενών, τα νερά του ρέουν ανάμεσα σε κατακόρυφους βράχους και στο σημείο που διέρχεται ο κεντρικός δρόμος που συνδέει τα Γρεβενά με την Καλαμπάκα σχηματίζει τις λεγόμενες «Πύλες του Βενέτικου».

Φημίζεται για τα γαλαζοπράσινα νερά του- εκτός από την περίοδο των έντονων βροχών, όταν η λάσπη των χειμάρρων «σπάει» το εντυπωσιακό χρώμα του- αλλά και για τα περίφημα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του.

Κάποτε, 19 γέφυρες ένωναν τις όχθες του Βενέτικου. Σήμερα τα πιο γνωστά από αυτά που σώζονται είναι τα γεφύρια της Πορτίτσας, στην είσοδο του ομώνυμου φαραγγιού, και του Αζίζ Αγά, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας έπειτα από αυτό της Πλάκας.

Φαράγγια, κοιλάδες, παραποτάμια δάση συνθέτουν την εκπληκτική φύση και τα τοπία που μπορεί κανείς να συναντήσει ακολουθώντας τον ρου του ποταμού. Τα νερά του προσφέρονται και για δραστηριότητες όπως ράφτινγκ και καγιάκ, ενώ στα σημεία που το ποτάμι είναι πολύ ήρεμο μπορεί κανείς να βουτήξει με μάσκα- ιδανικά το καλοκαίρι…

ΒΕΝΕΤΙΚΟΣΒΕΝΕΤΙΚΟΣ

ΠΟΡΤΙΤΣΑΒΕΝΕΤΙΚΟΣΒΕΝΕΤΙΚΟΣ

ΓΕΦΥΡΙ ΑΖΙΖ ΑΓΑ ΒΕΝΕΤΙΚΟΣ

ΒΕΝΕΤΙΚΟΣΒΕΝΕΤΙΚΟΣΒΕΝΕΤΙΚΟΣ ΓΡΕΒΕΝΑ