Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Μετέωρα: Μεταξύ ουρανού και γης..



Απότομοι, άγριοι, μυστήριοι… Οι βράχοι των Μετεώρων, που υψώνονται πάνω από την Καλαμπάκα, αποτελούν ένα μοναδικό στον κόσμο θέαμα, αλλά και μια απόδειξη του ανθρώπινου μεγαλείου.

Τα περίφημα μοναστήρια, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Συγκεκριμένα, η  ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, η  Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη, η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», επί του υψηλότερου βράχου, η μονή των Αγίων Πάντων ή Ιερά Μονή Βαρλαάμ, η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος και η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου υποδέχονται φιλόξενα στο αρχονταρίκι τους τον κάθε προσκυνητή.

Σύμφωνα με διάφορες γνώμες βυζαντινολόγων, οι πρώτοι ασκητές έφθασαν στους βράχους των Μετεώρων τον 11ο αιώνα. Το όνομα Μετέωρα αποδίδεται στον κτήτορα της μονής Μεγάλου Μετεώρου, τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε «Μετέωρο» τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344. Από τα τέλη του 15ου αιώνα και κυρίως τον 16ο αιώνα, τα Μετέωρα γνωρίζουν τη μεγαλύτερή τους ακμή, καθώς ιδρύονται νέες μονές, καθολικά και μοναστηριακά κτίσματα, τα οποία κοσμούνται με απαράμιλλης τέχνης αγιογραφίες.

Οι μοναχοί και ασκητές σκαρφάλωναν στις μονές και στις σκήτες τους με σκοινιά, με δίχτυα ή με γυμνά χέρια. Η αναρρίχηση στους βράχους των Μετεώρων συνεχίζεται και σήμερα, αποτελώντας όνειρο ζωής για πολλούς λάτρεις του σπορ που έρχονται από κάθε γωνιά της γης.

Ορμητήριο των αναρριχητών το Καστράκι. Το γραφικό χωριό στους δυτικούς πρόποδες των θεόκτιστων βράχων της μοναστικής πολιτείας, πήρε το όνομά του από ένα μικρό βυζαντινό κάστρο, του οποίου σώζονται ελάχιστα απομεινάρια. Η κοινότητα περικλείει τα 4/6 της περιοχής και το χωριό και έχει ανακηρυχθεί μαζί με το σύνολο της περιοχής των Μετεώρων Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, ενώ παράλληλα έχει εξελιχθεί σε τόπο αναψυχής με κάμπινγκ, ταβέρνες και ξενώνες

Η πύλη προς τα Μετέωρα

Άμεσα συνδεδεμένη με το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων, η Καλαμπάκα, η ιστορική κωμόπολη του Νομού Τρικάλων, υποδέχεται πλήθη τουριστών κάθε χρόνο που καταφθάνουν για να θαυμάσουν το πανέμορφο και ιδιαίτερο τοπίο. Έχοντας χαρακτηριστεί ως «η πύλη προς τα Μετέωρα», έχει μετατραπεί σε εμπορικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής, με πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια. Επίσης αποτελεί ορμητήριο για τους επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν τις υπέροχες τοποθεσίες του Ασπροποτάμου, των Χασίων και του Κόζιακα.

Μια βόλτα στην παλιά πόλη, μια επίσκεψη στη μοναδική στην Ελλάδα σχολή ξυλογλυπτικής και στα παραδοσιακά χαλκουργεία, όπου θα βρείτε σπάνια χειροποίητα χάλκινα είδη, αλλά και το προσκύνημα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι μερικά μόνο από τα όσα πρέπει να κάνετε στην Καλαμπάκα. Επίσης, στην πόλη λειτουργούν το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών.

Μετέωρα: Μεταξύ ουρανού και γης

Μετέωρα: Μεταξύ ουρανού και γης