Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η "γαλάζια λίμνη" της βόρειας Ελλάδας



Ένα σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι είναι αυτό που αντικρίζει όποιος βρεθεί στους περίφημους καταρράκτες του Σκρα. Στα βορειοδυτικά του νομού Κιλκίς, έξω από το ιστορικό χωριό Σκρα (γνωστό για μία από τις σημαντικότερες μάχες του Μακεδονικού Μετώπου κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Μάιο του 1918), στις πλαγιές του Πάικου, του βουνού που «μοιράζεται» στους νομούς Κιλκίς και Πέλλας, βρίσκονται οι περίφημοι καταρράκτες και η εντυπωσιακή λίμνη τους.

Μέσα στο πυκνό δάσος, στο δρόμο που συνδέει το Σκρα με τον Αρχάγγελο, βρίσκονται «κρυμμένοι» οι καταρράκτες, οι οποίοι εντυπωσιάζουν με την εκπληκτική ομορφιά τους και το συναρπαστικό θέαμά τους. Το νερό πέφτει με ορμή σχηματίζοντας καταρράκτες διαφόρων μεγεθών ενώ η βουή του εξαφανίζει κάθε άλλο ήχο.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η μοναδικής ομορφιάς Σμαραγδένια ή Γαλάζια λίμνη, ένα αξιοθαύμαστο δημιούργημα της φύσης. Τα δεκάδες ρυάκια του όρους Πάικου καταλήγουν στους καταρράκτες του Σκρα κι από εκεί, τα κρυστάλλινα νερά πέφτουν στο σημείο δημιουργώντας την πανέμορφη αυτή λίμνη.

Το σκηνικό μόνο δέος προκαλεί στον επισκέπτη, που στέκεται να απορεί αν πρόκειται για μαγική εικόνα ή όχι, ενώ οι πιο ρομαντικοί και αυτοί που τους αρέσουν τα παραμύθια, ψάχνουν να βρουν τις νεράιδες που μπορεί να είναι κρυμμένες εκεί.