Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Απίθανη βόλτα στη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας



Η Λίμνη Κρεμαστών βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, τους οποίους χωρίζει με τα νερά της και ενώνει με τη Γέφυρα της Επισκοπής και τη νέα γέφυρα της Τατάρνας.

Η λίμνη δημιουργήθηκε με ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς είναι το αποτέλεσμα της κατασκευής του φράγματος των Κρεμαστών το 1965. Τροφοδοτείται από τα νερά τεσσάρων ποταμών, του Αχελώου, του Ταυρωπού, του Αγραφιώτη και του Τρικεριώτη.

Το φράγμα έχει ύψος 160 μέτρων και μήκος 457 μέτρων και η περιοχή προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000. Εξαιρετική θέα στη λίμνη μπορεί κανείς να απολαύσει είτε κοντά στα Φιδάκια Ευρυτανίας είτε από την Επισκοπή και τον Τριπόταμο. Η εικόνα της είναι σε κάθε περίπτωση μαγευτική, με τα νερά της, γαλαζοπράσινα, να ρέουν σε σχηματισμούς που παραπέμπουν σε φιόρδ και να «αγκαλιάζουν» τα διάσπαρτα νησάκια.

Ο σχηματισμός της λίμνης δεν άφησε ανεπηρέαστους τους κατοίκους της περιοχής, καθώς αρκετά χωριά βυθίστηκαν στο νερό. Το ίδιο συνέβη και με εκκλησίες και γεφύρια- ανάμεσά τους το περίφημο γεφύρι του Μανώλη αλλά και ο βυζαντινός ναός της Επισκοπής, που χρονολογούνταν από τον 8ο αιώνα.

ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ