Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Άνδρος: Επίγειος παράδεισος μόλις 2 ώρες από τη Ραφήνα..



Άμεσα συνδεδεμένη με τις πρώτες ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές εξορμήσεις, αγαπημένο μέρος όλων όσων αγαπούν τη φύση, ένας επίγειος παράδεισος που απέχει μόλις 2 ώρες από τη Ραφήνα. Η Άνδρος, το βορειότερο κυκλαδονήσι, έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό και καθόλου τυχαία. 

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, είναι χτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο, που μοιάζει να κόβει τη θάλασσα στα δυο. Περιπλανηθείτε στην πλατεία του Αφανή Ναύτη, με το άγαλμα-σήμα κατατεθέν του νησιού να είναι αφιερωμένο σε όλους τους ναυτικούς που έχασαν την ζωή τους στη θάλασσα, αγναντέψτε το μεσαιωνικό ενετικό κάστρο και τον μοναδικό φάρο Τουρλίτη, χαθείτε σε εικόνες που γαληνεύουν τη ψυχή σας. Ο τελευταίος χτίστηκε το 1887 και είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ναυτικά μνημεία που αξίζει να δείτε. Το ύψος του κυλινδρικού πύργου ανέρχεται στα 7 μέτρα και το εστιακό ύψος στα 36 μέτρα. 

Η Χώρα χαρακτηρίζεται, επίσης, από μεγαλοπρεπή και εντυπωσιακά σπίτια εφοπλιστών, που φέρνουν στο μυαλό εικόνες άλλης εποχής, πλακόστρωτα, πλατείες, γραφικά σοκάκια, ωραίες εκκλησίες και ενδιαφέροντα μουσεία.  Από τα σημαντικότερα πνευματικά ιδρύματα, η Καΐρειος Βιβλιοθήκη, στεγασμένη σε ένα αρχοντικό του 1919.  Επισκεφθείτε, ακόμη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης. 

Θαυμαστά είναι και τα εκκλησιαστικά μνημεία, όπως η Παναγία η Θεοσκέπαστη, προστάτιδα του νησιού, η Κοίμηση της Θεοτόκου, η Παναγία η Παλατιανή (Αγία Τσουρά), ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου και η Παναγία η Θαλασσινή, πάνω σε βράχο, δίπλα στη θάλασσα.

Γαύριο, Μπάτσι & Γιαλός 
32 χλμ. από τη Χώρα της Άνδρου, ξεπροβάλλει το κεντρικό λιμάνι, το Γαύριο. Στα βόρεια του βρίσκεται πλήθος από όμορφα και γραφικά χωριά, όπως Αμόλοχος, Άνω και Κάτω Φελλός, Σιδόντας, Χάρτες, Βαρίδι, Καλυβάρι και μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού Βιτάλι, Ζόργκος, Βλυχάδα. 

Ένα ακόμα χωριό είναι και το Μπατσί, που θεωρείται από πολλούς ως το τουριστικό κέντρο της Άνδρου. Η γραφικότητά του πηγάζει από την αμφιθεατρική του δόμηση, την χαρακτηριστική αμμώδη παραλία (μπλε σημαία) καθώς και την σύγχρονη μαρίνα. Στα πετρόκτιστα στενά του χωριού θα δείτε εικόνες που θα σας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο με τρεχούμενα νερά, μπαξέδες και όμορφα σπίτια με  παραδοσιακές αυλές.

Ο Όρμος Κορθίου, ή Γιαλός, επίσης, πλαισιώνεται μοναδικά από τη θέα των περισσοτέρων γύρω χωριών. Στην περιοχή δεσπόζει το κάστρο της Φανερωμένης (Πάνω Κάστρο). Για κολύμπι, προσφέρεται η μεγάλη παραλία (Μύλος), το απάνεμο λιμανάκι της Αγίας Αικατερίνης και πίσω από το λόφο, η περίφημη παραλία «της γριάς το πήδημα».

Παραλίες
Η Άνδρος έχει δεκάδες αμμώδεις και βραχώδεις παραλίες, αφού η ακτογραμμή είναι 176 χιλιόμετρα. Οι πιο δημοφιλείς  είναι το Νημπορειό στη Χώρα, η Χρυσή Άμμος στο Κυπρί και η Άχλα, στην οποία η πρόσβαση γίνεται με καράβι. Υπάρχουν, βέβαια, και βραχώδεις παραλίες που είναι δημοφιλείς, όπως τα Γιάλια στις Στενιές, ο Χαλκολιμιώνας στην περιοχή Σταυροπέδα και η παραλία του Συνετίου στο χωριό Συνέτι. 

Προτείνονται, φυσικά, και οι παραλίες Της Γριάς το πήδημα και Μπουρός, στον Όρμο Κορθίου. Αξιόλογη είναι και η παραλία Ζόργκος, στα βόρεια του νησιού, με καταπληκτικά νερά σε μια επιβλητική τοποθεσία,. Στα βόρεια του νησιού βρίσκονται και οι παραλίες Βιτάλι και Πισωλιμιώνας. 

Πεζοπορία
Τα μονοπάτια στην Άνδρο έχουν ιστορία 4.000 ετών. Χρησιμοποιούνταν μέχρι και τη δεκαετία του 30’, όπου και ξεκίνησε η κατασκευή του οδικού δικτύου, και ένωνε τους οικισμούς με ξωκλήσια και ναούς και με τα λιμάνια. Το συνολικό μήκος των μονοπατιών υπολογίζεται περίπου στα 300 χλμ. Έπειτα, και με την διάδοση του αυτοκινήτου, η χρήση των μονοπατιών ελαττώθηκε, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν από δρόμους. Η πρώτη προσπάθεια τουριστικής ανάδειξης των μονοπατιών έγινε το 1997, με την συντήρηση 12 μονοπατιών. Από τότε γίνεται συνεχώς συντήρηση και χαρτογράφηση του δικτύου των μονοπατιών από τοπικούς φορείς. 

Γαστρονομία
Σπεσιαλιτέ του νησιού, είναι η φρουτάλια ή φουρτάλια. Πρόκειται για ομελέτα, που εκτός από αβγά περιλαμβάνει πατάτες σε ροδέλες και παραδοσιακά ανδριώτικα λουκάνικα. Επίσης, γνωστά είναι τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά, τα παστέλια, τα οποία βρίσκει κανείς σε όλα τα ζαχαροπλαστεία του νησιού. Για όποιον προτιμά τις πικάντικες γεύσεις, μπορεί να δοκιμάσει και την κοπανιστή (τυρί σε πήλινα, με μαλακή υφή και με πικάντικη γεύση).

Άνδρος: Με αίγλη μιας άλλης εποχής

Άνδρος: Με αίγλη μιας άλλης εποχής