Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

6 αποδράσεις για το τριήμερο της Απoκριάς..



Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς πλησιάζει και μας δίνει αφορμή να κανονίσουμε μια σύντομη εξόρμηση που συνδυάζει μοναδικά έθιμα, γαστρονομία και διασκέδαση. Αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα πού θα πάτε το τριήμερο του Καρναβαλιού και της Καθαράς Δευτέρας, έχουμε να σας προτείνουμε έξι ιδανικούς προορισμούς από το βορρά ως το νότο της χώρας.

Νάουσα

Στην όμορφη μακεδονική πόλη το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» κλέβει την παράσταση! Το ιδιαίτερο αυτό έθιμο χρονολογείται στον 18ο αιώνα, ενώ οι ρίζες του ανιχνεύονται σε γιορτές στην αρχαία Ελλάδα, σχετικές με τον θεό Διόνυσο. Μπουλούκια αντρών ντυμένων με την παραδοσιακή ενδυμασία του Γενίτσαρου γυρίζουν στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία του ζουρνά και του νταουλιού. Το έθιμο διαδραματίζεται την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς και τη Δευτέρα, συνεχίζεται την Κυριακή της Αποκριάς (το απόγευμα πραγματοποιείται γλέντι στην περιοχή Αλώνια με παραδοσιακούς μεζέδες και το φημισμένο Ναουσαίικο κρασί) και την Καθαρά Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Τι να κάνετε: Μια βόλτα στις γειτονιές Αλώνια, Πουλιάνα και Μπατάνια θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν της πόλης, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε και το Δημοτικό Πάρκο με την άπλετη θέα στον εύφορο κάμπο της Ημαθίας. Σε απόσταση 3 χλμ. από την πόλη, απλώνεται το Άλσος του Αγίου Νικολάου, μια καταπράσινη έκταση που προσφέρει ένα μοναδικό σκηνικό απόδρασης για όλη την οικογένεια. Βάλτε στο πρόγραμμά σας και μια επίσκεψη σε κάποιο από το ονομαστά οινοποιεία της Νάουσας για να μάθετε την ιστορία πίσω από τα περίφημα κρασιά της περιοχής.

Γαλαξίδι

Αξίζει να βρεθείτε στο όμορφο Γαλαξίδι την Καθαρά Δευτέρα για το ιδιαίτερα διασκεδαστικό έθιμο του Αλευρομουτζουρώματος, η έναρξη του οποίου χρονολογείται στο 1801. Γαλαξιδιώτες και επισκέπτες κατεβαίνουν στην αγορά, όπου γίνεται το «μουντζούρωμα» και το «αλεύρωμα» με φούμο και αλεύρι αντίστοιχα. Η παραλία μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε πεδίο μάχης! Τόνοι από αλεύρι και φούμο εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση και όλοι βάφονται στα χρώματα του παιχνιδιού. Για να συμμετέχετε κι εσείς, χρειάζεστε μόνο κέφι και τόλμη γιατί το αλεύρι διανέμεται δωρεάν από το Δήμο.

Τι να κάνετε: Ο χαρακτηρισμένος από το 1978 παραδοσιακός οικισμός με τα πέτρινα σοκάκια, τα νεοκλασικά και τα καπετανόσπιτα που μαρτυρούν το ένδοξο ναυτικό παρελθόν της περιοχής, είναι πανέμορφος. Επισκεφτείτε το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο, απολαύστε μια απογευματινή βόλτα μέχρι το ήσυχο λιμανάκι του Χηρόλακα και περπατήστε μέχρι την Πέρα Πάντα, το πευκοδάσος απέναντι. Αν έχετε διάθεση για εκδρομές στα πέριξ, μπορείτε να επισκεφτείτε τους Δελφούς, την Ιτέα αλλά και την Άμφισσα όπου το τελευταίο σαββατόβραδο της Αποκριάς αναβιώνει ο θρύλος του «στοιχειού».

 Ναύπλιο

Ένα διαφορετικό καρναβάλι με βενετσιάνικες επιρροές μπορεί να ζήσει ο επισκέπτης στο Ναύπλιο. Οι δρόμοι της πόλης γεμίζουν με ξυλοπόδαρους, παιχνίδια, ντόμινο, αρλεκίνους, μαριονέτες, μουσική, χρώματα και μάσκες. Οι  εκδηλώσεις, που και φέτος έχουν το θέμα «Όλη η πόλη… μια σκηνή», κορυφώνονται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, στην πλατεία Συντάγματος, με το Βενετσιάνικο δρώμενο και τη Μεγάλη Καρναβαλική παρέλαση στους δρόμους της παλιάς πόλης. Η Καθαρά Δευτέρα πάντα βρίσκει τους ντόπιους και τους επισκέπτες στην εξοχή για το πέταγμα του  χαρταετού, με την παραλία Καραθώνα να έχει την τιμητική της.

Τι να κάνετε: Βόλτες στη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος, στον κεντρικό πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου με τα αμέτρητα καταστήματα, στην οδό Σταϊκοπούλου με τα πολλά ταβερνάκια, στην παραλιακή περατζάδα της Μπουμπουλίνας, αλλά και στην παλιά συνοικία του Ψαρομαχαλά. Για να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά, ανεβείτε τα σκαλοπάτια μέχρι το Παλαμήδι που ορθώνεται πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο. Οι πιο ρομαντικοί θα ενθουσιαστούν με τον περίπατο στο μονοπάτι της Ακροναυπλίας με θέα τα νερά του Αργολικού Κόλπου.

Σκύρος

Οι Απόκριες στη Σκύρο είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε. Το έθιμο του νησιού απαιτεί το «Γέρο» και την «Κορέλα» (άντρας και γυναίκα ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές) να βγαίνουν στους δρόμους και να δίνουν το δικό τους χρώμα στη γιορτή που προσελκύει πολύ κόσμο κάθε χρόνο. Τα σοκάκια γεμίζουν από τους ήχους των κουδουνιών και το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Μία άλλη εκδήλωση της σκυριανής αποκριάς είναι η «Τράτα», που γίνεται την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα: οι κάτοικοι φορώντας στολή ναυτικών σατιρίζουν την επικαιρότητα λέγοντας στιχάκια. Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται στη Χώρα με παραδοσιακές φορεσιές, νηστίσιμους μεζέδες, τοπικές σπεσιαλιτέ και υπαίθρια γλέντια.

Τι να κάνετε: H πανέμορφη Χώρα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από το βυζαντινό κάστρο, που «επιτηρεί» την περιοχή. Στενά δρομάκια και κατάλευκα σπίτια που σκαρφαλώνουν στην πλαγιά συνθέτουν ένα σκηνικό που θυμίζει έντονα Κυκλάδες. Όμοροι οικισμοί της Χώρας, που αξίζει να γνωρίσετε, είναι τα Μαγαζιά, ο Μώλος, τα Γυρίσματα και τα Πουριά, οι οποίοι εκτείνονται στα επίπεδα βόρεια της πρωτεύουσας προς τη θάλασσα.

Σύρος

Ανακαλύψτε τις ομορφιές της αρχοντικής πρωτεύουσας των Κυκλάδων και διασκεδάστε στο Συριανό Καρναβάλι, που είναι αφιερωμένο στον Γεώργιο Σουρή, τον σατιρικό ποιητή με καταγωγή από το νησί. Οι εκδηλώσεις του εξαπλώνονται στα χωριά της Σύρου με την παρέλαση των καρναβαλιστών, καθώς και στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, απ’ όπου ξεκίνησε και εδραιώθηκε το Συριανό Καρναβάλι, με την αναβίωση του παραδοσιακού καρναβαλικού εθίμου «Ζεϊμπέκια». Το Συριανό Καρναβάλι ολοκληρώνεται με τη μεγάλη παρέλαση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης και τα παραδοσιακά κούλουμα στις εξοχές της Σύρου.

Τι να κάνετε: Η πρωτεύουσα του νησιού, Ερμούπολη, κλέβει την παράσταση με τα εντυπωσιακά της κτήρια, το εμβληματικό Δημαρχείο, το ιστορικό θέατρο Απόλλων και την αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια με τα όμορφα αρχοντικά, ενώ μια βόλτα στο μαγευτικό μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου θα σας προσφέρει όμορφη θέα στο Αιγαίο και θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές. Αν έχετε διάθεση και χρόνο για περισσότερες βόλτες, βάλτε στο πρόγραμμα σας μια επίσκεψη στην Ποσειδωνία (γνωστή και ως Ντελαγκράτσια) με τις εξοχικές επαύλεις και τους κατάφυτους κήπους, αλλά και στο γραφικό ψαροχώρι Κίνι, στα Χρούσσα ή στον Γαλησσά.

Ρέθυμνο

Από τις πιο φημισμένες διοργανώσεις της Κρήτης και το τρίτο μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ελλάδα (μετά από εκείνα της Πάτρας και της Ξάνθης), το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της πόλης, έχοντας κλείσει πάνω από 100 χρόνια ζωής –οι πρώτες χιουμοριστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα το 1914. Η πανέμορφη Παλιά Πόλη μετατρέπεται στο πιο ιδανικό σκηνικό για μια πληθώρα καρναβαλικών εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα τις μεγάλες παρελάσεις του τελευταίου Σαββατοκύριακου της Αποκριάς. Αξίζει να ακολουθήσετε τους παραδοσιακούς κανταδόρους, για να ταξιδέψετε στο χρόνο μέσα από τις μουσικές συνήθειες μιας άλλης εποχής.

Τι να κάνετε: Η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου είναι ένας λαβύρινθος γεμάτος εκπλήξεις. Χαίρεσαι να περπατάς και να ρουφάς κάθε ανάσα αυτής της πόλης. Οι βόλτες ξεκινούν από το γραφικότατο ενετικό λιμάνι με το διάσημο φάρο και συνεχίζονται στα σοκάκια με τα θαυμαστά αρχοντικά μιας άλλης εποχής, τις κρυφές ολάνθιστες αυλές και τα πολλά ενετικά και τουρκικά μνημεία. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στο λόφο του Παλαιοκάστρου και να κάνετε μια βόλτα στο φρούριο της Φορτέτζας. Η πανοραμική θέα από τις επάλξεις κόβει την ανάσα. Την Καθαρά Δευτέρα μπορείτε να επισκεφθείτε κοντινά χωριά, όπως οι Αρμένοι, όπου αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα ή να κάνετε μια εκδρομή μέχρι την ιστορική Μονή Αρκαδίου.